Když se řeknou proteiny, mnozí si představí hlavně svaly nebo něco pro sportovce. Ale pravda je, že kvalitní bílkoviny potřebujeme všichni. Jsou totiž základní stavební složkou těla a nezbytné pro jeho správné fungování, regeneraci, imunitu a i pro hezčí vlasy. Přesto je mnoho lidí ve svém jídelníčku podceňuje nebo se mylně domnívá, že kvalitní zdroje bílkovin najdou jen ve specializovaných produktech nebo drahých doplňcích stravy. Ale nebojte se, nemusíte hned sahat po drahých doplňcích, protože spousta super zdrojů je běžně dostupná v každé kuchyni.


Proč jsou bílkoviny důležité?

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem každé buňky v těle. Jsou důležité pro obnovu a růst svalové hmoty, správný růst vlasů, tvorbu hormonů, enzymů i imunitních látek. Při snižování váhy pomáhají udržet svaly a zároveň navozují delší pocit sytosti, což snižuje chuť na sladké a přejídání. Nedostatek bílkovin může vést k únavě, zpomalenému metabolismu, zhoršené regeneraci, oslabení imunity i vypadávání vlasů. Proto by měly být pevnou součástí každého hlavního jídla i svačiny.


5 potravin bohatých na bílkoviny, které máte určitě doma


1. Vejce

Vajíčka patří mezi nejdostupnější zdroje plnohodnotných bílkovin. Jedno střední vejce obsahuje zhruba 6–7 gramů bílkovin. Můžete je použít jako základ snídaní, například v podobě omelet, vařených vajec nebo míchaných vajíček. Jsou také oblíbená v salátech nebo pečených pokrmech. Kromě bílkovin vynikají obsahem vitamínů (například B12, D, A) a minerálů, jako je selen a fosfor.



Přečtěte si také: Jaké jsou výhody vajíček?


2. Tvaroh

Tvaroh je oblíbený hlavně u sportovců, ale své místo by měl mít u každého z nás. Obsahuje kasein, tedy pomalu stravitelnou bílkovinu, která zasytí na delší dobu. 100 g polotučného tvarohu obsahuje přibližně 10–12 g bílkovin. Výborně se kombinuje s ovocem, ořechy nebo semínky, ať už na snídani nebo jako večerní svačina. Kromě bílkovin nabízí i vápník a vitamín B12.


3. Kuřecí prsa

Tato potravina je naprostá klasika a má to svůj důvod. Má vysoký obsah bílkovin (zhruba 22–24 g na 100 g) a velmi nízký obsah tuku, pokud odstraníte kůži. Hodí se do salátů, stir-fry jídel, k rýži i bramborám a dá se připravit na tisíc způsobů. Navíc je lehce stravitelné a vhodné i při dietě. Vedle bílkovin poskytují prsa vitamíny skupiny B, železo či zinek, které přispívají k celkovému zdraví organismu.


4. Cizrna

Pokud hledáte rostlinný zdroj bílkovin, cizrna je skvělá volba. 100 g vařené cizrny obsahuje okolo 8–9 g bílkovin. Výhodou je i vysoký obsah vlákniny, železa nebo kyseliny listové. A jak ji zařadit do jídelníčku? Můžete ji přidat do salátů, udělat z ní hummus nebo zdravé karbanátky.



5. Řecký jogurt

Řecký jogurt je výborný nejen na snídani. Ve srovnání s klasickým jogurtem má dvojnásobek bílkovin – až 10 g na 100 g. Je hustý, krémový a skvěle chutná jak samotný, tak s ovocem, ořechy nebo lžičkou medu. A kromě bílkovin je také zdrojem vápníku či prospěšných bakterií (probiotik), které podporují zdravé trávení.


Závěr

Bílkoviny nemusíte hledat jen v proteinových doplňcích. Tyto potraviny ukazují, že kvalitní bílkoviny lze snadno zařadit do jídelníčku a to bez i náročných receptů. Ať už hubnete, chcete podpořit regeneraci nebo jen jíst vyváženě, zkuste vědomě zařadit kvalitní zdroje bílkovin do každého jídla. Vaše tělo a i energie během dne Vám za to poděkují.