Jak už to tak bývá, s pomalým příchodem nového ročního období přichází i nové sezónní poklady. Na přelomu léta a podzimu dozrává mimo jiné i oblíbená dýně hokkaido a právě o ní bude dnešní článek. Teď nastal ten pravý čas, kdy ji zařadit do svého jídelníčku, protože momentálně je její síla největší. Tato sytě oranžová zelenina je nejen lahodná a snadno zpracovatelná, ale také plná vitamínů, minerálů a vlákniny, které podpoří Vaše zdraví i imunitu. Čtěte dál a dozvíte se, proč by na Vašem podzimním stole rozhodně neměla chybět.


Jaké jsou benefity dýně hokkaido?

Není náhoda, že patří mezi nejoblíbenější superpotraviny. Funguje totiž jako výkonný antioxidant díky vysokému množství betakarotenu, který pomáhá chránit Vaše buňky před poškozením, stárnutím a posiluje obranyschopnost organismu. Je také bohatá na vitamíny A, C a E, které podporují zdravý zrak, pleť i celkovou vitalitu. Neméně důležitý je i obsah vlákniny, která prospívá trávení, zlepšuje metabolismus a pomáhá udržet pocit sytosti. Důvodem, proč byste na ni neměli zapomínat jsou také minerály draslík, hořčík či vápník, které zase přispívají ke zdraví srdce, nervového systému a kostí. Díky své jemně nasládlé chuti se hokkaido stává oblíbenou součástí nejen slaných, ale i sladkých pokrmů, takže si s ní lze opravdu moc hezky vyhrát.


Ve FitMealu ji najdete např. v této podobě - pečená dýně s balkánským sýrem, semínky a špaldovým chlebem.


Zajímavosti o hokkaidu

Na rozdíl od jiných druhů dýní má hokkaido tu výhodu, že se nemusí loupat. Její tenká slupka během vaření či pečení (a vlastně jakékoli tepelné úpravy) změkne a je krásně jedlá. Díky tomu si uchovává maximum cenných látek. Tato dýně má původ v Japonsku, odkud se rozšířila do celého světa, a v posledních letech se stala skutečným symbolem zdravého podzimního stravování. Za zmínku rozhodně také stojí i její nízké množství kalorií (100 g obsahuje jen kolem 70 kcal), takže se skvěle hodí do jídelníčku i těm, kdo se snaží zhubnout. A navíc vydrží dlouho uskladněná, takže ji můžete mít doma po celý podzim i zimu.


Mohlo by se Vám také líbit: Brambory vs. batáty: co je lepší?


Tipy na recepty s dýní hokkaido

Je to opravdu neuvěřitelně univerzální surovina, se kterou se dá kouzlit na desítky způsobů:

  1. Krémová polévka, což je nejklasičtější varianta, která nikdy nezklame
  2. Pečené kostky jako příloha k masu či sýrům
  3. Pyré nebo dýňové rizoto, které zahřeje i zasytí
  4. Sladké muffiny, koláče či bábovky, protože její nasládlá chuť se báječně hodí i do dezertů
  5. Dýňové hranolky jako zdravá alternativa k těm klasickým


Naše doporučení

Jestli chcete posílit imunitu a doplnit do těla antioxidanty, zařaďte hokkaido do jídelníčku pravidelně během celé sezóny. Hodí se jak na rychlou večeři, tak i do svátečních receptů. Díky nízké kalorické hodnotě ji můžete bez obav kombinovat s luštěninami či masem.



Kdy nejlépe konzumovat hokkaido?

Sezóna dýní hokkaido začíná už koncem léta, vrcholí na podzim a může Vám dělat radost i v zimě, pokud je dobře uchováte. Nejchutnější a nejvýživnější jsou ale samozřejmě čerstvě sklizené plody. Pokud si je ale chcete uchovat i na později, můžete je dát do sklepa, zamrazit nebo zpracovat do pyré, které využijete během celého roku.


Přečtěte si také tento článek.


Závěr

Dýně hokkaido je nejen krásnou podzimní ozdobou, ale především cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, který by rozhodně neměl chybět ve Vašem podzimním jídelníčku. Podpoří Vaše zdraví, trávení i imunitu a díky své univerzálnosti snese spoustu kulinářských variací. Využijte její sezónu naplno a přesvědčte se o tom, jak snadno a chutně můžete podpořit své zdraví.