Zdravý životní styl není jen o pohybu nebo kaloriích, ale také o tom, jak se staráme o naše střeva, abychom dobře trávili. Možná jste už slyšeli o „hodných bakteriích“, které žijí ve střevech a mají vliv na naši imunitu a také náladu. Řeč je o probiotikách, tedy přirozených pomocnících, které můžeme přijímat i prostřednictvím běžné stravy. Ano, slyšíte správně. Probiotika totiž nemusíte hledat jen v lékárně, stačí se podívat do lednice či spižírny.


Mléčné výrobky

Pokud nechcete nad trávením zbytečně moc přemýšlet, začněte jednoduše. Kvalitní bílý jogurt, acidofilní mléko, kefír nebo zákys obsahují přirozeně se vyskytující živé kultury. Alespoň jednu z těchto surovin doma určitě najdete. Pravidelná konzumace těchto výrobků pomáhá udržovat rovnováhu ve střevní mikroflóře, což se může velmi dobře projevit i na tom, kolik máte energie, jak vypadá Vaše pleť či jestli máte silnou imunitu. Tyto potraviny jsou snadno dostupné a hodí se například ke snídani, svačině i do omáčky.


Kysané zelí

Kysané zelí nebo kimchi nejsou jen výbornou přílohou. Jsou to doslova fermentované poklady plné probiotik, vitamínu C a vlákniny. Pár lžic ke každému obědu může mít větší efekt než drahé doplňky stravy. Kimchi navíc přidá jídlu pikantní šmrnc, takže udělá dvojitou radost.



Kombucha a tempeh

Říkáte si, co je to za cizí slova? Jestli je to vůbec jídlo či pití? Nebudu Vás tedy dále napínat. Kombucha je jemně perlivý nápoj vzniklý fermentací čaje, který osvěží a zároveň podpoří trávení. Tempeh je na druhou stranu vyroben ze sóji. Tento taktéž fermentovaný produkt je nejen zdrojem probiotik, ale i kvalitních bílkovin. Je dobrý jako náhrada masa nebo pro zpestření salátů.


Nakládaná zelenina

Možná Vás překvapí, že i domácí kvašená nebo nakládaná zelenina (bez octa) je přirozeným zdrojem probiotik. Mrkev, okurky, květák nebo ředkvičky. Když je necháte pár dní fermentovat, získáte nejen originální chuťový doplněk, ale i přínos pro svůj mikrobiom. Jednoduché, chutné a účinné.



Závěr

Potraviny bohaté na probiotika jsou jednoduchým, přirozeným a chutným způsobem, jak podpořit své zdraví. Nemusíte se nutit do něčeho, co Vám nechutná. Stačí si do jídelníčku zařadit jednu z výše zmiňovaných potravin a nechat své tělo těžit z toho nejlepšího, co příroda nabízí.