Květen je ideální měsíc, kdy na talíř přidat více čerstvosti, barev a lehkosti. Příroda nabízí širokou škálu sezónních potravin, které jsou nejen chutné, ale také bohaté na živiny, které naše tělo nutně potřebuje. Lokální suroviny v tomto období pomáhají tělu doplnit vlákninu, vitaminy a antioxidanty, které jsou po zimě nezbytné pro regeneraci organismu.


Co jíst v květnu?

Na jaře samozřejmě dominují čerstvé zelené potraviny, které podporují trávení a detoxikaci organismu. Odborné studie potvrzují, že sezónní potraviny mají vyšší obsah vitamínů a minerálů díky kratší době skladování a rychlejšímu zpracování po sklizni. Konzumace sezónních plodin také podporuje pestrost jídelníčku, což je klíčové pro dostatečný přísun různých živin. Níže se můžete inspirovat plodinami typickými pro květen, které byste měli určitě zařadit do svého jarního jídelníčku:


  1. Špenát, saláty, chřest, jarní cibulka a ředkvičky – tyto suroviny jsou velmi bohaté na vitaminy C, K a skupinu B, které podporují imunitu a metabolismus
  2. Kedlubny – jsou významným zdrojem vlákniny, která napomáhá správné funkci střev
  3. Rebarbora – obsahuje antioxidanty a má osvěžující kyselou chuť, která pomáhá se správným trávením
  4. Bylinky jako pažitka, petržel a libeček – jsou dobré nejen pro chuť, ale také jako zdroj vitamínů a minerálů
  5. Mladé brambory, mrkev, listové saláty
  6. Jahody a čerstvý hrášek – jsou ideální pro doplnění lehké svačinky


Proč jíst sezónní potraviny

Sezónní potraviny mají oproti těm dováženým výrazně lepší chuť a nutriční hodnotu, protože jsou čerstvě sklizeny a rychle zpracovány. Určitě si dokážete vybavit ten pocit a chuť, když se zakousnete do právě utrhnuté ředkvičky. Další výhodou je kratší dodavatelský řetězec. To znamená, že potraviny neztrácí tolik vitamínů, minerálů a antioxidantů. Navíc jsou často cenově dostupnější a ekologičtější, protože jejich pěstování a přeprava vyžaduje méně času, energie a hlavně pesticidů. Nakonec, sezónní strava pomáhá vytvářet zdravé návyky, které vedou k lepší regulaci tělesné hmotnosti a celkovému zlepšení vitality.



Recept na zdravou rebarborovou buchtu s tvarohem

Jak už bylo zmíněno výše, jedna z typicky květnových plodin je rebarbora. Určitě by byla škoda ji nevyužít, proto pro vás máme na závěr jednoduchý a zdravý recept na svěží rebarborovou buchtu s tvarohem. Skvěle se hodí jako lehký dezert nebo sladká svačina, která využívá to nejlepší z jarní úrody. Pusťte se do pečení a užijte si chuť sezóny naplno!


Budete potřebovat

  1. 3–4 stonky rebarbory
  2. 2 vejce
  3. 150 g bílého jogurtu
  4. 100 g třtinového cukru
  5. 100 ml oleje
  6. 200 g špaldové mouky
  7. 1 prášek do pečiva
  8. špetka soli
  9. vanilka nebo citronová kůra podle chuti
  10. 250 g polotučného tvarohu
  11. lžíce medu nebo čekankového sirupu


Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte jogurt, olej a vanilku.
  3. Postupně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  4. Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech.
  5. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  6. Tvaroh promíchejte s medem a lžící ho rozetřete na těsto, poté navrch nasypte rebarboru.
  7. Pečte 30–35 minut dozlatova.


Buchta je vláčná, lehká a příjemně osvěžující.



Závěr

Jíst podle sezóny je nejen přirozené, ale také zdravé, ekonomicky výhodné a šetrné k přírodě. Květen nabízí ideální příležitost zařadit do jídelníčku čerstvou zeleninu a ovoce nasbírané přímo ze zahrádky, které tělu dodají potřebné živiny a energii na celé jaro.