Podzim je pro naše tělo skutečnou výzvou. Náhlý pokles teplot, kratší dny a nástup pracovního vytížení často přinášejí pocit vyčerpání a oslabenou obranyschopnost. Když se navíc omezí čas strávený venku, může to snadno vyústit v častá nachlazení či chřipky. Víme ale, že pohyb a konkrétní podzimní potraviny dokážou naše tělo v tomto období posílit a připravit organismus na podzimní nástrahy.


Vitamíny a minerály

Vitamín D, který běžně doplňujeme slunečním světlem, na podzim výrazně ubývá. Asi dobře znáte ten pocit ospalosti, když venku svítí málo. Tento pocit je přesně způsoben nedostatkem vitamínu D. Proto je dobré sáhnout po tučných rybách, jako je losos nebo makrela, vejce nebo třeba kvalitní jogurty, které vitamín D obsahují a krásně ho umí doplnit.

Vitamín C je na podzim stejně tak důležitý, proto na něj také nesmíme zapomínat. Dokáže výborně posílit obranyschopnost, takže se nebojte sáhnout po jablkách, šípcích nebo kysaném zelí. A určitě doplňujte i zinek, hořčík a omega-3 mastné kyseliny, protože tělo se jen tak samo ve formě neudrží.



Přečtěte si také: Jak posílit imunitu na konci léta a předejít nachlazení?


Pohyb jako prevence nachlazení

Nemusíte hned běžet maraton nebo hodiny trávit ve fitku. Bohatě postačí, když se vydáte na procházku do přírody a nasajete ty krásné podzimní barvy. Nebo jeďte na krátkou projížďku na kole. Určitě nemusíte venku zmrzat dlouho, stačí chvilka každý den. Studený vzduch tam venku Vám čistí plíce a za pouhých 30 minut denně jste tak schopni výrazně podpořit imunitu a zároveň pořádně pročistit mysl. Jóga nebo lehké protahování doma po ránu zase rozproudí krev a pomůže redukovat stres, který právě na podzim často přichází spolu s nepříjemnou únavou.


Podzimní potraviny

Když přijde řeč na jídlo, dýně, jablka, hrušky nebo švestky jsou naprostou nutností. Jsou plné vlákniny a antioxidantů. Jistě jste už někdy slyšeli, že cibule, česnek a zázvor fungují jako přírodní antibiotika, tak se je nebojte pořádně používat. Fermentované potraviny, jako je kefír nebo kysané zelí, zase podporují střevní mikrobiom a tím i imunitu. Snažte se do jídelníčku zařadit co nejvíce těchto přirozených bojovníků proti virům a nemocem dejte sbohem.



Závěr

Podzim nemusí být synonymem pro únavu a nachlazení. Pokud do svého dne zařadíte pohyb, vyvážené stravování a dostatek vitamínů, vytvoříte tělu silný základ, na kterém imunita snadno postaví. A co je nejdůležitější: budete se cítit plní energie i v období, kdy se většina lidí potýká s rýmou nebo špatnou náladou.