Myslíte si, že šípky jsou jen další nezajímavé podzimní plody? Přesvědčíme Vás, že tomu tak není. Šípky jsou ve skutečnosti opravdovým pokladem naší přírody, který si zaslouží Vaši pozornost. Představte si, že v jednom malém plodu je několikanásobně více vitamínu C než v pomeranči! Pro posílení imunity je to neskutečná pomoc. A právě to šípky dělá tak výjimečnými. Právě teď mají nejvíce vitamínů a minerálů, a proto je ideální čas zařadit je do jídelníčku. Čtěte dál a dozvíte se, proč jsou považovány za poklad našich babiček.
Jaké jsou benefity šípků?
Šípky jsou podzimní vitamínovou bombou. Jak již bylo zmíněno, obsahují několikanásobně více vitamínu C než citrusy, a proto jsou vynikajícím přírodním prostředkem na posílení imunity, zvláště v tomto období. Kromě toho v nich najdete i vitamíny A, B, E a K, minerály jako vápník, hořčík nebo železo a celou řadu antioxidantů. Šípky tedy:
- posilují obranyschopnost organismu
- podporují zdraví kloubů a kostí
- přispívají k detoxikaci těla
- pomáhají při únavě a vyčerpání
Není divu, že si vydobyly čestné místo v lidovém léčitelství. Například odvar ze sušených plodů byl, a stále u některých je, oblíbeným prostředkem při nachlazení a horečkách.
Vepřová panenka se šípkovou omáčkou, bramborové noky
Kdy a jak šípky sbírat, abyste z nich vytěžili maximum?
Šípky se začínají sbírat už v září a říjnu, ale správné načasování záleží na tom, jak je chcete využít. Pokud je plánujete sušit na čaj, je nejlepší je trhat ještě před prvními mrazíky. Tehdy jsou tvrdé, pevné a plné vitamínu C, který se uchová, pokud je budete sušit při nízké teplotě do 40 °C. Naopak po prvních mrazech šípky změknou, získají sladší chuť a jsou ideální na přípravu marmelád, sirupů, omáček nebo dokonce likérů. Vyplatí se vybírat jasně červené plody a volit slunečné a suché dny, kdy mají nejvyšší obsah cenných látek.
Přečtěte si také: Skryté účinky zázvoru na imunitní systém
Jak využít šípky v kuchyni?
Možná si do teď šípky spojovali hlavně s tradičním šípkovým čajem, ale kuchyňské možnosti jsou mnohem širší. Co třeba zkusit šípkový sirup, který potěší celou rodinu? Nebo šípkovou omáčku? To je klasika, která patří k české kuchyni a rozhodně si zaslouží místo na talíři. Marmelády, džemy nebo šípkové pyré pak lehce zpestří dezerty a pečivo. Všechny tyto dobroty přitom zachovávají vitamíny, pokud minimalizujete tepelnou úpravu.
Přečtěte si také tento článek.
Naše doporučení
Chcete-li na podzim posílit imunitu a dodat tělu cenné látky, zkuste zařadit šípky pravidelně. Ať už v podobě čaje, sirupu nebo marmelády. Stačí malá denní dávka, aby tělo získalo výraznou podporu. Pamatujte však, pokud se rozhodnete sbírat šípky, vybírejte místa mimo silnice a průmyslové zóny!
Kdy šípky konzumovat?
Nejlepší období je od září do listopadu, dokud jsou plody čerstvé a pevné. Po usušení nebo zpracování si však své benefity uchovávají i na celou zimu. Ideální, když přijde období chřipek a nachlazení.
Závěr
Šípky nejsou jen obyčejným podzimním plodem, ale skutečnou přírodní vitální bombou, která provázela už celé generace před námi. Ať už si z nich připravíte čaj, sirup nebo omáčku, vždy posílí Vaše tělo a dodají energii. Využijte jejich sezónu naplno, protože právě teď je ten nejlepší čas.