K příchodu léta samozřejmě patří jahody. Jak regály, tak zahrádky se jimi zaplní a hned si najdou místo na našem talíři. Jsou vnímány jako symbol zdravé stravy, ale je to skutečně zasloužené? Vždyť jsou přece tak sladké! V tomto článku se tedy podíváme na jahody pořádně zblízka, abyste si mohli udělat vlastní názor a rozhodnout se, jestli je budete dál považovat za superpotravinu, nebo si je ponecháte jen jako sezónní mlsání.
Vitamíny a antioxidanty
Jahody jsou jich plné! Jsou bohatým zdrojem vitamínu C - jedna porce (cca 150 g) pokryje doporučenou denní dávku téměř dvojnásobně. Dále obsahují i vitamín K, mangan, kyselinu listovou a vlákninu. Kromě toho jsou plné antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením a podporují imunitu. Díky těmto látkám se jahody řadí mezi ovoce, které může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění i některých druhů rakoviny.
Nízký obsah cukru a kalorií
Jak je to tedy s tou sladkostí? Přestože jahody chutnají sladce, patří ve skutečnosti mezi ovoce s velmi nízkým obsahem cukru i kalorií (na 100 g připadá zhruba 30–35 kcal). Díky tomu je můžete mlsat i při hubnutí nebo jako zdravý dezert. Nemusíte se tedy bát, že by Vám narušily kalorický příjem. Naopak, při chuti na sladké často pomohou zahnat touhu po čokoládě nebo zákusku.
Přečtěte si také: Jak se vyhnout skrytým cukrům ve stravě
Pesticidy
Na druhou stranu je dobré zmínit i stinnou stránku. Jahody se často objevují na seznamech ovoce s nejvyšším obsahem pesticidů, tedy obzvlášť ty neekologické. Pokud máte možnost, vybírejte proto jahody v bio kvalitě nebo od lokálních pěstitelů, u kterých víte, jakým způsobem plody pěstují. Tak si můžete užít jejich chuť bez obav.
Čerstvé nebo mražené?
Největší nutriční přínos mají jahody samozřejmě čerstvé. Mražené jsou ale skvělou alternativou mimo sezónu. Většina živin se totiž při správném zpracování uchová. Naopak pozor na jahodové jogurty, přesnídávky a ochucené nápoje, které často obsahují jen minimální podíl skutečného ovoce, zato ale spoustu přidaného cukru. Pokud si chcete jahody opravdu vychutnat, zkuste je třeba přidat do bílého jogurtu, domácí ovesné kaše nebo je sníst jen tak samotné.
Cena
Cena sice ne tak úplně vypovídá o tom, jak jsou jahody zdravé, ale také zde hraje důležitou roli. V době sezóny jsou jahody relativně dostupné a cenově výhodné, zvlášť pokud je koupíte přímo od pěstitelů nebo si je dokonce nasbíráte sami. Mimo sezónu však cena rychle roste a paradoxně zároveň často klesá kvalita. Měkké, mdlé jahody z dovozu plné vody už zkrátka nejsou to pravé. Proto se vyplatí si jahodovou sezónu užít naplno a klidně si jich pár zmrazit do zásoby.
Závěr
Ano, jahody jsou zdravé, ale záleží na tom, jaké si vyberete a v jaké formě je konzumujete. Čerstvé, sezónní jahody bez chemie jsou výborným zdrojem vitamínů a antioxidantů a mohou být skvělou součástí každodenního jídelníčku. Pokud si dáte pozor na jejich původ a zpracování, není důvod se jim vyhýbat. Ať už si je dáte samotné, v salátu nebo jako součást zdravého dezertu, budou chutnat skvěle a Vašemu tělu udělají dobře.