Každý ví, že pro snížení váhy musí tělo spálit více kalorií, než přijme. Jak toho ale dosáhnout pomocí jídelníčku? Kolik kalorií byste měli denně přijímat a které potraviny vás zasytí na nejdelší dobu? V tomto článku vás provedeme tím, jak efektivně hubnout pomocí plánování jídel a jak si sestavit vlastní zdravý jídelníček pro hubnutí bez hladovění.


Základy úspěšného plánování jídel

Plánování jídel pro hubnutí se může zdát jako náročný úkol hodný nutričního terapeuta. Aby ne – každý jsme jiný, a co funguje jednomu, nemusí zabírat u druhého. Základy úspěšného sestavení jídelníčku pro redukční dietu jsou ale pro každého vesměs stejné.

Základem je nastavení počtu přijatých kalorií, který odpovídá potřebám vašeho těla, výběr těch správných potravin, které vás ve vašem snažení podpoří, a důsledné plánování. 


Jak nastavit kalorický deficit

Pokud chcete hubnout, stačí se řídit velmi jednoduchým pravidlem: počet kalorií, které přijmete, musí být nižší než počet kalorií, které vydáte. Takový stav se nazývá kalorický deficit. Určitě tušíte, že toho lze dosáhnout několika způsoby. Můžete buď snížit množství kalorií pomocí diety, nebo zvýšit jejich výdej cvičením – anebo v ideálním případě od obojího trochu. 

Abyste ale mohli efektivně nastavit kalorický deficit a určit si, kolik kalorií budete denně přijímat, je nutné mu nejprve trochu porozumět. Snížení množství přijímaných kalorií může sice být velmi prospěšné pro hubnutí i celkové zdraví, ale pokud to přeženete, může na vás naopak čekat opačný účinek.


Kolik kalorií potřebujete přijímat?

Tělo totiž určité množství kalorií potřebuje přijímat jen k tomu, aby dokázalo přežít. I kdybyste celý den jen leželi na gauči, stále mu budete muset alespoň nějaké kalorie dodat – tomuto počtu kalorií nutných k fungování organismu se říká bazální metabolický výdej (BMR) a tvoří základ pro výpočet vašeho individuálního kalorického deficitu. 

Svůj BMR v kcal můžete zjistit podle jednoduchého vzorečku:

  1. U mužů: 88,362 + (13,397 x hmotnost v kg) + (4,799 x výška v cm) - (5,677 x věk v letech)
  2. U žen: 447,593 + (9,247 x hmotnost v kg) + (3,098 x výška v cm) - (4,330 x věk v letech)

Málokdy ale skutečně strávíme celý den na gauči a jakákoliv aktivita potřebu příjmu kalorií zvyšuje. Abyste zjistili skutečný denní energetický výdej, je nutné připočíst také počet kalorií, které vydáte. Pokud toto číslo přesně neznáte, může vám pomoci orientační „koeficient aktivity“:

  1. 1.2: sedavý způsob života (málo nebo vůbec žádný pohyb)
  2. 1,375: lehce aktivní (lehké cvičení 1 až 3 dny v týdnu)
  3. 1,55: středně aktivní (středně intenzivní cvičení 6 až 7 dní v týdnu)
  4. 1,725: velmi aktivní (náročné cvičení každý den nebo cvičení dvakrát denně)
  5. 1,9: mimořádně aktivní (velmi náročné cvičení, trénink nebo fyzická práce)

Výpočet skutečné potřeby příjmu kalorií je pak jednoduchý: BMR x koeficient aktivity.



Jak velký by měl být kalorický deficit

Díky výpočtu už víte, kolik kalorií denně potřebujete pro udržení váhy. Pokud chcete hubnout, je nutné vytvořit kalorický deficit, tedy přijímat méně, než je tato hodnota. Pro zdravé hubnutí (zhruba půl kila týdně) by měl kalorický deficit být zhruba 500 kalorií denně.


Výběr správných potravin pro satiety

Kalorický deficit můžete mít nastavený sebelépe, ale když na vás mezi plánovanými jídly přijde hlad, může být těžké se udržet. Proto je dobré vědět, které potraviny mají relativně málo kalorií, a přitom vám dopřejí pocit sytosti (satiety) na nejdelší dobu

Typicky jsou to plnohodnotné potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. K těm nejzajímavějším dietním jídlům vzhledem k poměru sytosti a energetické hodnoty patří například:

  1. Vařené nebo pečené brambory – Ač to může překvapit, bramborám patří z hlediska sytosti přední příčky. Obsahují navíc i několik důležitých vitamínů a minerálních látek.
  2. Ryby – Ryby, které jsou bohaté na kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, patří v žebříčku sytosti dokonce výše než většina ostatních živočišných zdrojů bílkovin.
  3. Vejce – Ideálně celá, nejen bílky, jak bývá při dietách zvykem. Většinu živin včetně antioxidantů totiž najdete ve žloutku.
  4. Ovesné vločky – Mají poměrně nízký obsah kalorií a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Dokážou vás tím pádem zasytit i při redukční dietě.
  5. Libové maso – I kuřecí prsa nebo libový hovězí steak nabízejí vzhledem k vysokému obsahu bílkovin příznivý poměr sytosti a počtu kalorií. 
  6. Zelenina – K výhodám zeleniny patří hlavně to, že jí můžete sníst velké množství, a přesto nepřijmete nijak závratný počet kalorií. Kromě toho je plná vitamínů, minerálů a dalších prospěšných živin.
  7. Ovoce – S ovocem je to podobné jako se zeleninou. Má ale vyšší obsah cukru, a tak je potřeba jeho příjem přece jen trochu hlídat, pokud je vaším cílem hubnutí. 
  8. Ořechy – Ořechy jsou sice poměrně kalorické, ale mají také vysoký obsah bílkovin a nenasycených tuků, což z nich dělá velmi sytou a nutričně bohatou potravinu.
  9. Popcorn – Abychom vašemu dietnímu jídelníčku nabídli i nějaké to zpestření, zařadili jsme také zdánlivě nezdravou potravinu, která ale sama o sobě vůbec nezdravá není. Popcorn totiž obsahuje hodně vlákniny a poměrně málo kalorií – pozor ale třeba na přidání másla, které jeho energetickou hodnotu výrazně zvýší. 



Jak sestavit jídelníček na hubnutí

Při sestavování jídelníčku pro hubnutí mějte na paměti, že neexistuje jedno správné řešení. Každý má trochu jiné potřeby příjmu kalorií, jiné chutě, preference, stravovací omezení… Ideální jídelníček by proto měl v první řadě obsahovat zdravá jídla, která máte rádi a která do něj budete zařazovat s radostí. 


Vzorový jídelníček na týden

Pokud potřebujete trochu inspirace pro své plánování jídel, podívejte se na náš vzorový jídelníček na sedm dní:


Pondělí

Snídaně: Řecký jogurt s borůvkami posypaný chia semínky

Oběd: Grilované kuřecí maso se zeleninou, cherry rajčaty, okurkou, paprikou a lehkou zálivkou

Svačina: Baby karotky s humusem

Večeře: Pečený losos s restovanou brokolicí a quinoou


Úterý

Snídaně: Ovesná kaše s plátky banánu a lžící ořechového másla.

Oběd: Wrap z krůtího masa a avokáda s celozrnnou tortillou, salátem a rajčetem

Svačina: Plátky jablka s hrstí mandlí

Večeře: Smažené tofu se zeleninovou směsí (např. paprikou, brokolicí a hráškem) podávané s hnědou rýží


Středa 

Snídaně: Míchaná vejce s restovaným špenátem a celozrnným toastem.

Oběd: Salát z quinoy se zeleninou (okurka, cherry rajčata, paprika) a grilovanými kuřecími prsy.

Svačina: Plátky okurky s humusem

Večeře: Grilovaný losos s pečenými sladkými bramborami a dušenými zelenými fazolkami


Čtvrtek

Snídaně: Kaše z ovesných vloček, mandlového mléka, chia semínek, s plátky banánu a s kapkou medu

Oběd: Čočková polévka se zeleninou a míchaný zeleninový salát

Svačina: Mrkvové tyčinky s dipem z řeckého jogurtu

Večeře: Grilované krevety s quinoou a restovaným chřestem


Pátek

Snídaně: Míchaná vejce s restovaným špenátem, houbami a rajčaty.

Oběd: Smažená cizrna se zeleninou podávaná s květákovou rýží

Svačina: Nízkotučný ricotta sýr s malinami a 1 lžící nasekaných pekanových ořechů

Večeře: Krůtí masové kuličky s marinara omáčkou a cuketovými nudlemi


Sobota

Snídaně: Smoothie ze špenátu, banánu, mražených borůvek a mandlového mléka

Oběd: Salát z quinoy s černými fazolemi, kukuřicí, cherry rajčátky, avokádem a vymačkanou limetkovou šťávou.

Svačina: Cottage sýr s kousky ananasu

Večeře: Pečená kuřecí prsa s pečenými sladkými bramborami a dušenými zelenými fazolkami.


Neděle

Snídaně: Celozrnný toast s rozmačkaným avokádem, nakrájeným vařeným vejcem, posypaný nasekanou červenou paprikou.

Oběd: Špenátem a sýrem feta plněná kuřecí prsa s pečenými sladkými bramborami a brokolicí vařenou v páře

Svačina: Plátky jablka s arašídovým máslem

Večeře: Grilované libové vepřové kotlety s pečenou bramborou a vařenou zeleninou


Došly vám nápady na nízkokalorické recepty?

Plánování zdravých, nízkokalorických jídel a jejich příprava nemusí být pro každého. Pokud vaření nepatří k vašim zálibám nebo na něj přes týden jednoduše nemáte čas, můžete si vyvážená jídla vhodná pro hubnutí nechat každý den dovézt v přehledně naporcovaných krabičkách.

Budete tak mít jistotu, že vaše jídlo obsahuje čerstvé, kvalitní suroviny, že z něj vaše tělo dostává všechny potřebné živiny, a budete mít dokonalý přehled o tom, kolik kalorií denně konzumujete. Navíc si můžete vybrat jídelníček, který přesně odpovídá vašim cílům a vašemu kalorickému deficitu.


Vyberte si svůj ideální jídelníček


Nejčastější chyby v plánování jídel a jak se jim vyhnout

Plánování jídel pro hubnutí nemusí být nijak složité. Je ale důležité vyhnout se při něm zásadním chybám, které mohou váš pokrok zastavit nebo zpomalit.


Přehnané omezení kalorií

Velmi častou chybou, kterou lidé při plánování jídelníčku pro hubnutí dělají, je přílišné snížení kalorického příjmu. Může se zdát, že čím níže svůj denní příjem dostanete, tím rychleji budete hubnout, ale opak je pravdou. 

Příliš nízký příjem kalorií totiž vede k tomu, že vaše tělo nedostává všechny živiny, které potřebuje, a vy jste neustále unavení. Začne vám také ubývat svalová hmota. Svaly přitom spalují více kalorií než tuky, a tak se tím sníží váš kalorický výdej. A v neposlední řadě se zpomalí metabolismus, což obvykle vede k zastavení hubnutí a naopak k přibírání v budoucnu. 


Nedostatek variety v dietě

Na tom, že máte pár oblíbených jídel, která jíte častěji než jiná, není nic špatného. Dejte si ale pozor na to, aby obsahovala vyvážený poměr všech potřebných živin – bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů i minerálů. Nedostatečná pestrost stravy může vést k únavě, zpomalení metabolismu, zdravotním problémům a také ztrátě motivace.