Ve FitMealu jsme vždycky věděli jednu věc. Pokud má krabičková strava opravdu fungovat, nemůže být jen dobře vypočítaná, ale musí Vám hlavně chutnat. Kalorie, makra a nutriční hodnoty jsou základ, ale pokud si jídlo neužijete, dlouhodobě u něj stejně nezůstanete. To je fakt. A i když je naše krabičkovka skvělá, chceme se posouvat stále dál a nezůstat na jednom místě. A právě proto jsme se rozhodli udělat velký krok, tedy přivést do kuchyně člověka, který rozumí jak vrcholové gastronomii, tak výživě.
Náš nový šéfkuchař
A tak začal náš společný příběh s Filipem Šulcem, šéfkuchařem, který vařil v michelinských restauracích, pro královské rodiny i milionářské klienty v USA. Teď pomáhá tvořit jídla, která si můžete dát doma z krabičky. Chápete? To je neskutečné! Ale jak k tomu došlo? Pojďme od začátku.
Kdo je Filip Šulc?
Filip má za sebou téměř 20 let v gastronomii. Ne jako běžný kuchař, ale jako člověk, který prošel těmi nejnáročnějšími provozy. Má zkušenosti z michelinských restaurací po celé Evropě, působil jako Cluster Executive Chef pro NH Hotel Group v Praze a vedl kuchyni největšího steakhouse v Česku – La Casa Argentina. Vařil i pro členy královských rodin a na českém velvyslanectví v Dánsku. V posledních letech působil jako osobní šéfkuchař pro rodiny mezi Evropou, Kanadou a USA. Tam připravoval jídla přesně podle jejich potřeb, s důrazem na nutriční hodnoty, lokální suroviny, sezónnost a chuť. Jeho přístup má jednoho velkého společného jmenovatele s FitMealem. Jídlo musí být vyvážené a zdravé, ale nesmí ztratit radost a chuť. A právě tahle kombinace nás spojila.
Přečtěte si taky: FitMeal má nové eso v kuchyni!
Začátky spolupráce s FitMealem
První dojmy z FitMealu
Když Filipa poprvé oslovil náš zakladatel Honza, nebyla to úplně láska na první dobrou. Filip byl zvyklý dávat lidem to nejlepší a jeho zkušenosti s krabičkovými dietami byly, mírně řečeno, špatné. Sám říká, že si často říkal: „Ty tohle jako jíš?“ Krabičkové stravy pro něj většinou znamenaly nevýraznou chuť, kompromisy a jídlo, které s gastronomií nemělo vlastně skoro nic společného. To byl důvod, proč na něj FitMeal na začátku nepůsobil jako něco, co by pro něj mělo velkou hodnotu. Zlom nastal ve chvíli, kdy pochopil, že FitMeal nechce a nikdy nechtěl další průměrnou dietu v krabičce, ale něco, co obstojí i před člověkem, který je zvyklý na vysokou gastronomii.

Co Filipa přesvědčilo?
Zlomový moment přišel ve chvíli, kdy se začalo mluvit o konkrétních detailech. Filip zjistil, že FitMeal používá například jedny z nejkvalitnějších čerstvých těstovin v celé ČR, a že to není jen marketingové heslo, ale realita v kuchyni. Jak řekl Filip, nejsme firma, která kouká na maximální zisk za každou cenu. Naopak, FitMeal je investice do kvalitních surovin, důraz na chuť a snaha dělat věci poctivě. Právě toto ho přesvědčilo, že tady se pracuje jinak, než byl zvyklý vídat v krabičkovém světě.
Filip říká, že finální rozhodnutí, ovlivnila kombinace několika věcí:
- opravdový zájem o kvalitu, ne jen líbivá hesla
- možnost skutečně ovlivnit produkt, ne jen přijít uvařit a odejít
- ochota týmu investovat do surovin a postupů, i když to není nejlevnější cesta
- osobní rovina – po letech v zahraničí mohl konečně „dovézt“ svoje jídlo domů lidem v Česku, doslova až ke dveřím
Z privátního šéfkuchaře k tisícům krabiček denně
Jak říká Filip: „…vařit pro pár VIP klientů a tvořit jídla pro tisíce lidí denně, to je úplně jiný svět, ale zároveň výzva, která mě baví. U VIP klientů vaříš pro pár lidí a ladíš každý detail přímo před nimi - máš možnost jídlo upravit na poslední vteřinu, podle nálady, podle okamžiku. Je to velmi osobní a okamžitá gastronomie. Když ale vaříš pro tisíce lidí denně, musíš přemýšlet úplně jinak. Potřebuješ systém, disciplínu, perfektní organizaci a zároveň udržet chuť na úrovni, která obstojí u každého jednotlivého zákazníka. To je podle mě ta nejtěžší část - udržet kvalitu, konzistenci a charakter jídla i ve velkém objemu…”
Zajímavý je i rozdíl v solení. V restauraci musí být jídlo na 100 % hotové a doladěné, protože host si ho nemá dosolovat. U krabiček je realita trochu jiná a Filip s tím počítá. Všechno jede na maximum, jen sůl nechává vždy „o kousek níž“, aby si každý mohl případně přisolit podle sebe. Díky tomu jídlo sedne širokému spektru lidí, tedy těm, kteří jsou zvyklí na restaurace, i těm, kteří preferují jemnější chuť.
Výhodou je, že jídlo, které dříve ochutnalo pár lidí v uzavřeném prostředí, si dnes může objednat prakticky kdokoliv. To je jiný typ satisfakce, ale podle Filipa skvělý.
Neošiďte se o ten nejlepší gastronomický zážitek v krabičkách!
Objednat je můžete zde.

První den ve FitMeal kuchyni
Na svůj první den u nás Filip jen tak nezapomene. Přiletěl z Miami a prakticky hned druhý den už stál v kuchyni. Ráno se postavil před tým, vysvětlil, co se v následujících dnech bude dít, jaké změny přijdou a jak k nim chce přistupovat. Následovalo seznamování s procesy, surovinami, zázemím i lidmi. Nebyl to ale jen další den v práci. Šestihodinový časový posun zanechal svou stopu. I když měl Filip v plánu skončit v sedm večer, už kolem páté věděl, že musí domů, jinak to prostě neodřídí. Byl to tedy intenzivní start, ale „…i když jsem byl vyřízený z jet lagu, potvrdilo se mi, že jsem přišel do týmu a prostředí, které má smysl.”
Největší překvapení
Možná čekáte, že řekneme něco jako byl v šoku, že to chutná dobře. Ale bylo toho víc.
Filip přiznává, že čekal klasickou krabičkovou výrobu. Kompromisy, tlak na rychlost, levné suroviny. Jenže místo toho narazil na prostředí, které pracuje se surovinami a technikami podobně jako restaurace, ve kterých byl zvyklý vařit. Ve chvíli, kdy viděl v kuchyni šafrán nebo špičkové čerstvé těstoviny, měl jasno. FitMeal není běžná krabičkovka, ale místo, které má ambici dělat jídlo opravdu dobře, ne jen rychle a levně.
Závěr
Začátky spolupráce s Filipem Šulcem nejsou jen o tom, že jsme najali hvězdného šéfkuchaře. Jsou hlavně o tom, že chceme posunout krabičkové stravování na úroveň, kde se potkává zdravý jídelníček, vyvážené nutriční hodnoty a opravdová gastronomie. Až příště otevřete svoji FitMeal krabičku, možná si vzpomenete, že její recept vznikal v hlavě člověka, který byl zvyklý vařit pro ty nejnáročnější hosty. A teď vaří i pro Vás. Tak dobrou chuť!





