Proč je důležité jíst zdravě v práci

To, jak se v práci stravujete, má přímý vliv v první řadě na váš pracovní výkon a vaši náladu. Zdravá a chutná jídla během dne vám pomohou k vyšší míře soustředěnosti, kreativity i energie, zatímco ta nezdravá se postarají o přesný opak a rozhodně vám vaši práci ani trochu neulehčí. 


Vliv stravy na produktivitu

Stravování v práci se jako první odrazí na vašich pracovních výsledcích. Může totiž mít velký vliv na kognitivní funkce, náladu, kreativitu, celkovou výkonnost a energii. Poskládat si zdravou svačinu, díky které vám půjde práce od ruky, ale naštěstí není nic těžkého. O některých živinách je totiž dobře známo, že jsou pro činnost mozku velmi prospěšné.

Co by vaší zdravé svačině do práce nemělo chybět?


Komplexní sacharidy

Komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, jsou skvělé v tom, že na rozdíl od těch jednoduchých uvolňují glukózu do krve postupně. To znamená, že váš mozek dostává pomalejší, ale zato stabilní přísun energie. Vy se díky tomu můžete soustředit po delší dobu, aniž by vám hrozila nečekaná únava jako v případě jednoduchých cukrů.



Bílkoviny

Pokud si chcete udržet nejen energii, ale také pocit sytosti, zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na libové bílkoviny. Patří k nim například kuřecí maso, ryby, tofu a fazole

Bílkoviny jsou mimo jiné nezbytné pro správnou funkci neuronů v mozku a produkci neurotransmiterů, které hrají klíčovou roli v regulaci nálady, motivace a kognitivních funkcí. Navíc zabraňují prudkému nárůstu a poklesu hladiny cukru v krvi. Konzumace bílkovin vám tak zajistí lepší pracovní výkon, a navíc po delší dobu.


Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, které najdete například v tučných rybách, v ořeších a semínkách, mají zásadní vliv na funkci mozku. Jejich konzumace dokáže zlepšit kognitivní funkce a podpořit soustředění a rychlost práce. 


Zdravé stravování a mentální pohoda

Pracovní výkonnost ale samozřejmě není všechno. Když trávíte celý den v kanceláři, záleží i na vaší duševní pohodě. A i k té může zdravá svačina přispět. 

Pokud chcete zlepšit náladu, zvýšit motivaci a zbavit se stresu, je důležité zařadit do stravy všechny důležité živiny, vitamíny a minerály, a to ve vyváženém množství. Neměly by chybět komplexní sacharidy, které pomáhají regulovat hladinu serotoninu v mozku, a dostatek ovoce a zeleniny. 

Pro pocit pohody jsou nezbytné vitamíny B6, B12 a kyselina listová, protože se podílejí na produkci neurotransmiterů, jako je serotonin a dopamin, které regulují náladu. Potraviny s obsahem hořčíku a omega-3 mastných kyselin pak pomáhají snižovat pocity stresu a úzkosti, což v práci rozhodně přijde vhod.


Nápady na zdravé svačiny pro práci

Pokud se váš „pracovní“ jídelníček skládá pouze z oběda a svačiny spíše přeskakujete, nejste jediní. Možná ale tušíte, že to není úplně úplně ideální stravovací režim. 

Když totiž mezi hlavními jídly nezakousnete nějakou menší sváču, je dost pravděpodobné, že vám stihne pořádně vyhládnout. A hladoví obecně neděláme ta nejlepší rozhodnutí – nevinné vynechání odpolední svačiny tak může vyústit v nájezd na lednici hned po příchodu z práce.

 

Rychlé a nutričně bohaté možnosti

Zařazení svačin do každodenního stravování v práci přitom nemusí být nijak náročné. Existuje nepřeberné množství zdravých svačinek, které bude mít přichystané během chvilky, a přitom vás spolehlivě zasytí až do dalšího jídla. 

Máme pro vás pár tipů na zdravé, rychlé svačiny do kanceláře:


  1. Mix ořechů – Ořechy jako například mandle, vlašské ořechy, kešu nebo pistácie jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.
  2. Jogurt s borůvkami – Smícháním řeckého nebo obyčejného bílého jogurtu s borůvkami připravíte rychlou svačinu nabitou bílkovinami, probiotiky a antioxidanty. Pokud potřebujete více zasytit, můžete přisypat i trochu vloček nebo musli.
  3. Baby karotky s humusem – Mrkev je skvělým zdrojem vlákniny, zatímco zdravý dip v podobě humusu obsahuje bílkoviny a tuky. 
  4. Nakrájené jablko – Jablko nakrájené na kousky je ideální pro ty, kdo u práce rádi mlsají. Pro extra porci bílkovin a zdravých tuků můžete přidat arašídové máslo jako dip.
  5. Rýžové chlebíčky s avokádem – Rýžový chlebíček sám o sobě není zrovna kulinářským zázrakem, ale s avokádovou pomazánkou a trochou soli a pepře se může stát vynikající svačinkou. 
  6. Vařené vejce – Vajíčka natvrdo jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin a dalších zásadních živin, ale také velmi rychlou svačinou, kterou si můžete připravit i několik dní dopředu.


Jak si doma připravit zdravé svačiny

Sbíhají se vám při pomyšlení na chutné, zdravé svačinky do práce sliny, ale praktická stránka věci vám stále dělá trochu problém? Nebojte, je to snazší, než se může zdát. Máme pro vás pár tipů, jak zařadit pravidelnou přípravu svačin do kanceláře do své rutiny.


Plánujte dopředu

Svačiny do práce se vůbec nemusíte bát plánovat klidně na celý týden dopředu. Můžete tak včas nakoupit suroviny a budete mít přehled o tom, zda jsou vaše svačiny dostatečně pestré. A když zároveň s tím budete plánovat i obědy, můžete snáze vymýšlet kombinace, které k sobě chuťově sednou

Pokud to jde, svačiny si předem naporcujte do malých mističek nebo sáčků. Vyhnete se tak přejídání a ušetříte čas při balení jídla do práce.



Vybírejte nutričně bohaté potraviny

Svačina by měla být plnohodnotnou součástí vašeho jídelníčku, ne jen něčím, co na poslední chvíli přihodíte do batohu. Zaměřte se proto na výběr zdravých potravin, které vás tak akorát zasytí. Vaše svačina by měla být ideálně plná bílkovin, vlákniny a zdravých tuků


Jak si zorganizovat zdravé obědy bez stresu

I pokud nepatříte mezi velké příznivce svačin, na důležitosti zdravého oběda se určitě shodneme. Oběd je hned po snídani nejdůležitější jídlo dne a je nezbytný, pokud chcete svůj pracovní výkon udržet na maximu až do konce pracovní doby. A když si k němu připravíte zdravé, chutné jídlo, budete se navíc celé dopoledne mít na co těšit.


Plánování jídelníčku na týden

Pokud jste meal prep nikdy pořádně nevyzkoušeli, může se vám plánování na týden dopředu zdát přehnané. Ve skutečnosti vám ale může ušetřit spoustu času, starostí i peněz. Máme pro vás pár tipů, jak s plánováním jídelníčku začít.


Vytvořte si jídelníček

Nejjednodušší způsob, jak si své obědy do práce efektivně naplánovat, je vytvořit si jednoduchý týdenní jídelníček. Ideální je vyhradit si konkrétní čas (například v neděli odpoledne), kdy si sednete a sepíšete si nápady na obědy na celý následující týden

Můžete přitom vzít ohled i na nejrůznější pracovní povinnosti a schůzky, které vaše stravovací plány ovlivní. S jídelníčkem v ruce se vám pak budou snáze nakupovat suroviny a odhadovat velikosti porcí.


Kombinujte ingredience

Připravit na nadcházející týden pět zcela odlišných jídel je mnohem náročnější a dražší než připravit pět obědů, které se skládají z podobných ingrediencí. Při plánování proto berte v potaz, které suroviny můžete využít do více jídel najednou, a klidně si je na začátku týdne přichystejte ve větším množství. Může jít o zeleninu, rýži, kuřecí maso, čočku a podobně.


Vařte dopředu

Obědy, u kterých je to možné, klidně uvařte už v neděli večer a naporcujte do krabiček. Některé suroviny si můžete alespoň předem připravit a nakrájet, abyste je poté mohli jednoduše přidat do jídel, která budete vařit během týdne. Ideální je mít oběd připravený a zabalený už večer, abyste s ním ráno neztráceli čas.


Nebojte se změny

I přes sebelepší přípravu někdy nevyhnutelně dojde k tomu, že na plánovaný oběd zkrátka nemáte chuť. Nebojte se z plánu čas od času vybočit – přesuňte jídlo na jiný den nebo ho klidně vyměňte za úplně jiné!


Nejlepší potraviny pro snadnou přípravu jídel

Konkrétní obědy a recepty jsou samozřejmě na vás. Využijte suroviny, které máte rádi, připravujte si svá oblíbená jídla nebo vymýšlejte jejich nové, jednodušší varianty, které vám během týdne nezaberou příliš času. 


Na závěr pro vás máme pár tipů na potraviny, které nabízejí opravdu velké možnosti využití při přípravě rychlých, snadných jídel do práce. Většinu z nich navíc můžete připravit i několik dní předem a vzájemně je v jednotlivých obědech kombinovat.


  1. Rýže
  2. Quinoa
  3. Bulgur
  4. Kuskus
  5. Cizrna
  6. Těstoviny (dejte přednost celozrnným)
  7. Kuřecí prsa
  8. Tofu
  9. Uzený losos 
  10. Vejce natvrdo
  11. Batáty
  12. Špenát
  13. Rajčata
  14. Mražená zelenina