Fermentované (neboli kvašené) potraviny už nemají pozornost jen výživových odborníků, ale také běžných lidí, kteří jednoduše chtějí podpořit své zdraví co nejvíce přirozenou cestou. Jestli Vás napadá otázka, co je to za nějaký nový trend, uvedeme Vás v omyl. Jde totiž o tradiční metodu praktikovanou už dávno před tím, než jste vykoukli na tento svět. Dnes se ale k této metodě lidé vrací, protože si všímají, že pomáhá tam, kde běžná strava často selhává, tedy u zdravého trávení a imunity. Fermentací se uchovávají potraviny, prodlužuje se jejich trvanlivost, ale zároveň se také zvyšuje jejich nutriční hodnota. Ve výsledku pak vznikají potraviny plné probiotik, enzymů a vitamínů.


Co je to vlastně fermentace?

Je to přirozený biologický proces, při kterém mikroorganismy (nejčastěji kvasinky nebo bakterie mléčného kvašení) přeměňují cukry a škroby na kyseliny, plyny nebo alkohol. Díky tomu se potraviny nejen konzervují, ale zároveň se obohacují o prospěšné látky. Zní to složitě, ale ve skutečnosti jde o fascinující spolupráci přírody a času. Tak se na to pojďme podívat blíže.


Jak funguje přirozené kvašení?


Usazení mikroorganismů

Na potravinu, která obsahuje přírodní cukry (například zeleninu, obilí nebo mléko), se dostanou mikroorganismy, usadí se na povrchu a začnou se množit.


Rozklad

Tyto mikroorganismy začnou cukry rozkládat, aby získaly energii pro svůj vlastní růst. Během tohoto procesu vznikají látky jako kyselina mléčná, alkohol nebo oxid uhličitý, které potravinu postupně mění (konzervují ji a dodávají typickou nakyslou chuť).


Vznik nových látek

Fermentace vytváří i další vedlejší produkty jako jsou vitamíny skupiny B, enzymy a aromatické látky, které kvašenému jídlu dodávají vůni, chuť i strukturu.


Kromě prodloužení trvanlivosti, fermentace zvyšuje i nutriční hodnotu potravin, podporuje vznik přirozených probiotik pro zdravé trávení a zlepšuje stravitelnost celého pokrmu. Proto jsou kvašené potraviny pro naše tělo skutečně léčivé.



Výhody fermentovaných potravin


Zdravé trávení

Kvašené potraviny obsahují již zmíněné živé kultury (probiotika), které obnovují rovnováhu střevní mikroflóry. Výsledkem je lepší trávení, méně nadýmání a tím pádem i pocit lehkosti po jídle.


Silnější imunita

Věděli jste, že střeva jsou centrem imunity? Sídlí v nich až 70 % imunitních buněk. Když jsou tedy v rovnováze, tělo má větší šanci odolávat infekcím i zánětům. A právě pravidelné zařazování fermentovaných potravin je jedním z nejjednodušších, ale rozhodně účinných způsobů, jak se o imunitu starat celoročně.


Lepší vstřebávání živin

Ano, i s tímhle Vám kvašené potraviny pomohou. Zajímavé je, že třeba kysané zelí obsahuje více vitamínu C než čerstvé. A některé z Vás by mohlo zajímat, že fermentované mléčné výrobky bývají lépe snášeny i lidmi s mírnou intolerancí laktózy.


Nejlepší fermentované potraviny, které stojí za vyzkoušení

  1. Kysané zelí
  2. Kvašáky
  3. Kefír, jogurty, acidofilní mléko
  4. Kimchi
  5. Kombucha



Jak fermentované potraviny zařadit do jídelníčku?


Postupné dávkování

K tomu, abyste začlenily tyto potraviny do jídelníčku opravdu nemusíte dělat žádné velké změny. Začněte jednoduše přidávat menší porce k jídlům, třeba takto:


  1. Lžíce kysaného zelí jako příloha k obědu
  2. Kefír místo sladkého jogurtu
  3. Sklenice kombuchy jako odpolední drink


Není na na tom nic složitého a uvidíte, že už po pár dnech si všimnete, že se cítíte lehčeji a trávení funguje klidněji.


Důležité je ale zmínit, že pokud máte hodně citlivé trávení nebo trpíte například histaminovou intolerancí, začněte o to víc pomalu s opravdu malým množstvím a sledujte reakci těla. U většiny lidí ale přinášejí fermentované potraviny jen samé benefity.


Závěr

Zařazením fermentovaných potravin do jídelníčku uděláte další velký krok k lepšímu zdraví. Pomáhají trávení, podporují imunitu a přirozeně vyživují tělo zevnitř. Jakmile je zařadíte, postupně zjistíte, že starat se o své zdraví může být zase o něco snadnější a chutné zároveň!