Jsou štíhlejší lidi šťastnější?
Velmi často se setkáváte s názorem, že štíhlejší a fyzicky zdatnější lidé jsou šťastnější. Možná vás překvapí, že nejde o mýtus – toto tvrzení je skutečně pravdivé. Lidé, kteří si vybírají zdravou a vyváženou stravu, jsou odolnější vůči chorobám, snižuje se jim riziko deprese a rychleji se zotavují z nemocí a zranění. Také tím podporují kvalitnější spánek a lépe se vyrovnávají se stresem. Navíc šťastnější lidé mají tendenci vybírat si zdravější alternativy potravin.
Naopak, lidé s nadváhou a trpící obezitou často bojují s obrovskými psychologickými problémy, jako je deprese. Často se cítí unavení, malátní a nespokojení se svou postavou, což vede k depresi či pocitům úzkosti. Mnohokrát se proto přiklánějí k nezdravému jídlu, které však nenaplní jejich fyzický ale emocionální hlad. Ve stresových situacích často sahají po vysokokalorických jídlech a sladkostech, které nemají téměř žádnou výživovou hodnotu a nepodporují pozitivní náladu.
Pokud máte v plánu zhubnout a cítit se šťastnější, náš FitMeal team je vám plně k dispozici a rád pomůže sestavit ten správný jídelníček. Více o tom, jak může krabičková dieta podpořit vaše hubnutí a zdravý životní styl, se dozvíte v našem článku.
Mozek jako klíčový hráč pro dobrou náladu
Abyste zcela pochopili, jak mohou určité potraviny zlepšovat vaši náladu, je důležité porozumět tomu, co se děje ve vašem mozku. Mozek totiž řídí každý orgán, hormon a dokonce i náladu. Ke komunikaci s tělem používá neurotransmitery, které vysílají příkazy zajišťující například bití srdce či dýchání. Stejné procesy se podílejí i na vytváření a udržování dobré nálady.
Neurotransmitery, jako je serotonin, dopamin a norepinefrin, hrají klíčovou roli ve vašem duševním zdraví. Serotonin je často nazýván "hormonem štěstí", protože jeho dostatek podporuje pozitivní náladu a pocit pohody. Naopak nedostatek serotoninu může vést k depresi a úzkosti. Potraviny bohaté na tryptofan, což je aminokyselina potřebná pro tvorbu serotoninu, mohou přispět k lepší náladě. Mezi takové potraviny patří například krůtí maso, sýry, ořechy a semena.
Dopamin je dalším neurotransmiterem, který je spojen s pocitem radosti a motivace. Jeho hladinu lze zvýšit konzumací potravin bohatých na tyrosin, jako je avokádo, banány a mléčné výrobky.
Vitamíny, minerály a prospěšné látky podporující dobrou náladu
Za zlepšení vaší nálady nejsou zodpovědné jen neurotransmitery, ale také živiny, které přijímáte. Obzvlášť byste měli klást důraz na optimální doplňování určitých vitamínů, minerálů a prospěšných látek, které pozitivně ovlivňují zdraví organismu.
Hořčík
Mnoho studií ukazuje, že lidé trpící depresí často mají nízké hladiny hořčíku. Tento minerál hraje významnou roli v boji proti depresi, protože pomáhá zvyšovat hladiny amitriptylinu a sertralinu, které působí jako antidepresiva. Doplňování hořčíku přitom není vůbec těžké. Snadno jej najdete v potravinách, jako jsou banány, listová zelenina, ořechy, semena, avokádo či hořká čokoláda. Navíc ho lze snadno suplementovat například osvěžujícími šumivými tabletami.
Železo
Nedostatek železa v těle je přímo spojen s problémy se spánkem a usínáním. Tento problém obzvláště trápí ženy během menstruace, kdy se z jejich těla spolu s krví ztrácejí i zásoby železa. Nedostatečný nebo neuspokojivý spánek je často spojován se špatnou náladou. Navíc nedostatek železa v krvi může způsobit syndrom neklidných nohou, při kterém mají lidé neustálou potřebu hýbat nohama. Tento syndrom ztěžuje usínání a může způsobovat nepříjemnou náladu během dne. Mezi potraviny bohaté na železo patří játra, ořechy, fazole, celozrnné výrobky a tmavá listová zelenina.
Vitamin D
Není tajemstvím, že právě v zimním či sychravém období mnoho lidí ztrácí dobrou náladu. Jedním z důvodů je nízká dávka slunečního záření, které při kontaktu s pokožkou produkuje vitamín D. Tento vitamín hraje důležitou roli v mnoha kognitivních procesech, včetně ovlivňování nálady. Abyste předešli nepříjemné podzimní depresi, je důležité zajistit dostatek vitamínu D v těle. Toho můžete dosáhnout správnou suplementací nebo konzumací potravin bohatých na vitamín D, jako jsou ryby, ořechy a houby.
Zinek
Zinek sice nemá sám o sobě antidepresivní účinek, ale zvyšuje účinnost antidepresivních složek jiných potravin a doplňků. Studie zkoumající účinky zinku na zlepšení nálady u lidí trpících klinickou depresí potvrdily, že v kombinaci se suplementací antidepresiv dosáhli pacienti výrazného zlepšení nálady. Zinek naleznete ve všech druzích masa, vejcích, luštěninách a ústřicích.
Vyvážený jídelníček
Právě ten může výrazně ovlivnit a zlepšit naši náladu. Konzumace správných potravin pomáhá tělu a mozku fungovat optimálně, což může vést k lepšímu duševnímu zdraví a pozitivnější náladě. Celkově platí, že vyvážená strava plná čerstvého ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, bílkovin a zdravých tuků může pomoci udržovat a zlepšovat náladu.
Strava hraje zásadní roli v tom, jak se cítíme i jak vypadáme. Pokud chcete mít dostatek energie, udržet si optimální váhu a podpořit své zdraví, inspirujte se v našem předchozím článku.