S koncem prázdnin začíná nejen škola a práce, ale je taky důležité myslet na to, abyste přes den nebyli hladoví. Hlad totiž ovlivňuje nejen vaši náladu a soustředění, ale často vede i k tomu, že se večer přejíte. V tomto článku najdete 10 jednoduchých tipů na zdravé svačiny, ať už máte chuť na něco malého, nebo pořádného.


Sendvič

Klasika, která nikdy nezklame. Vezměte si plátek chleba nebo křupavou bagetu a naplňte je tím, co máte rádi. Nezapomeňte přidat zdroj bílkovin a zdravých tuků, a pokud chcete, aby to bylo ještě zdravější, sáhněte po celozrnném pečivu a přibalte si i trochu zeleniny.


Domácí proteinový pudink s ovocem

Máte rádi proteinové pudinky, ale ty kupované jsou na vás moc sladké? Žádný problém – udělejte si svůj vlastní doma za pár minut, a to přesně podle svých chutí. Potřebujete jen pár základních surovin a můžete experimentovat s příchutěmi. Vyzkoušejte třeba čokoládový, banánový nebo jahodový pudink.


Pro vyváženost přidejte trochu ovoce a pár oříšků, abyste doplnili sacharidy a zdravé tuky. Pokud chcete větší svačinu, můžete si k tomu dát krekry nebo ovesnou tyčinku.


Domácí proteinový pudink s ovocem

Máte rádi proteinové pudinky, ale ty z obchodu jsou na vás moc sladké? Žádný problém – zvládnete si ho připravit sami doma za pár minut, přesně podle vašich chutí. Stačí pár základních surovin a můžete si hrát s příchutěmi. Vyzkoušejte třeba čokoládovou, banánovou nebo jahodovou verzi.


Pro doplnění přidejte trochu ovoce a ořechy, které dodají sacharidy a zdravé tuky. A pokud máte hlad na něco většího, doplňte to ještě krekry nebo ovesnou tyčinkou.


Hummus se zeleninou a krekry

I když název hummus může na první dojem působit zvláštně, pokud mu dáte šanci, objevíte lahodnou, krémovou pomazánku z luštěnin, kterou si můžete připravit na nespočet způsobů. Na rychlou svačinu vám stačí hummus, krekry nebo pečivo a nějaká zelenina. Pro vyšší obsah bílkovin zkuste přidat sýr, šunku, nebo sáhněte po proteinovém pečivu.


Pokud chcete svačinu posunout na vyšší level, zkuste si hummus vyrobit doma. Můžete použít cizrnu nebo červenou čočku jako základ a dochutit třeba řepou nebo dýní. A pokud máte chuť experimentovat, zkuste hummus z ricotty nebo dokonce sladkou verzi hummusu.


Overnight oats

Overnight oats, neboli ovesné vločky připravené přes noc, si díky jednoduché a rychlé přípravě vysloužily své místo mezi oblíbenými snídaněmi. Skvěle ale fungují i jako svačina – stačí vám jen uzavíratelná nádoba.


Můžete si je upravit přesně podle svých chutí a potřeb, ať už preferujete low-carb, low-fat, veganskou variantu nebo třeba bezlepkovou dietu. Nezapomeňte kromě komplexních sacharidů přidat i zdroj bílkovin a zdravých tuků. Inspiraci najdete v našich receptech.



Pizza toast

Kdo by si nedal pizzu na svačinu? Pro všechny milovníky této italské pochoutky máme skvělý tip – pizza toasty. Stačí vám rajčatové sugo, šunka a sýr jako základ, a pak už můžete přidávat podle chuti třeba žampiony, kukuřici nebo jakoukoli zeleninu. Fantazii se meze nekladou!


Pečená kaše

Obilná kaše je skvělá volba pro vyváženou svačinu, ale pokud nemáte dobře těsnící krabičku, zkuste si ji připravit jako pečenou. Tak si užijete sladkou, vyváženou kaši bez obav, že by se vám rozlila v tašce. Do domácí pečené kaše si můžete přidat libovolné ovoce, ořechy, protein nebo dokonce čokoládu – vše podle vaší chuti!


Wrap

Wrapy jsou skvělou a jednoduchou klasikou na svačinu – stačí je naplnit tím, co máte rádi, a zabalit. Praktické je, že nepotřebujete žádné lžičky nebo příbory, stačí vám jen ruce. Naplňte wrap masem, sýrem, hummusem nebo třeba tvarohem, ořechovým máslem a ovocem, a máte rychlou a chutnou svačinu na cestu!


Domácí dezert

Pokud patříte mezi milovníky sladkých svačin, ale potřebujete něco jiného než overnight oats nebo pečenou kaši, ideálním řešením je domácí dezert. Upečte si něco, co vám vydrží na několik dní a můžete si to vychutnávat ve škole nebo v práci. U sladkých dezertů však často chybí bílkoviny, takže pokud recept neobsahuje tvaroh, protein nebo jiný zdroj bílkovin, doporučuji si k dezertu přibalit třeba jogurt nebo skyr.


Pomazánka s krekry nebo pečivem

Pomazánky jsou skvělou volbou na svačinu, protože do nich můžete schovat vše potřebné – bílkoviny, zdravé tuky i zeleninu. Jako přílohu si můžete vybrat klasické pečivo, krekry, nebo pokud chcete svou svačinu posunout o úroveň výš, zkuste pita chléb. Ideální rychlá svačina plná chuti a živin!


Co si z toho vzít?

Návrat do školy a práce po prázdninách znamená změnu denního režimu – včetně toho stravovacího. Hladovění přes den může negativně ovlivnit vaši soustředěnost a produktivitu. Těchto 10 rychlých a vyvážených receptů vám poskytne inspiraci na svačiny, které vás nejen zasytí, ale také pomohou udržet energii a pohodu po celý den.