Základní myšlenkou FitMealu je především zvolnit, dostat se do psychické pohody, a hlavně se v jídle neomezovat a nevzít mu pestrost, kterou nám nabízí. Zajímá vás, jak bývalý dietář přišel s konceptem, díky kterému si užijete nutričně nabitá jídla hned z několika světových kuchyní, a to včetně té tradiční české? Přečtěte si inspirující příběh, ve kterém Honza odpovídá na nejčastější otázky.



ZALOŽENÍ FITMEALU


Jak jsi k myšlence založit FitMeal vůbec přišel?


Sám jsem bojoval s nadváhou. A právě v procesu hubnutí jsem narazil na spoustu problémů s krabičkovými dietami, které jsem odebíral. Jídlo buďto nebylo vůbec dobré, recepty se neustále opakovaly nebo byl problém se servisem. To jsem jako zákazník vnímal velmi negativně a viděl v tom potenciál. Chtěl jsem to dělat jinak, lépe. V gastronomii jsem měl nulové zkušenosti, a i když cesta byla občas trnitá, myslím, že to pro mě nakonec bylo výhodou. Viděl jsem jako zákazník cíl, ke kterému jsem si přislíbil, že se dopracuji a nenechal se odradit ani těmi zkušenějšími v oboru.





Proč ses rozhodl vydat cestou "dělat věci jinak"?


Primárním cílem pro mě bylo zachovat hlavně různorodost, sám jsem měl takzvaně „po krk“ rýže s kuřecím masem a zeleninou. Slíbil jsem sám sobě, že vytvořím systém, ve kterém si lidé budou schopni vychutnat jídla, která by si klasicky objednali v restauraci, nebo bistru. Jelikož jen v momentě, kdy se člověk neomezuje, je celý koncept udržitelný, což je úplně nejpodstatnější. V momentální chvíli tak najdete v každém z našich plánů 6 týdenní menu, kde se ani jeden z pokrmů neopakuje.


Vzal jsem zkrátka veškerá jídla, která mi chutnala v restauraci a přetvořil je ve zdravější, a hlavně nutričně vyváženější variantu. Zákazník si tak vychutná nejen jídla z celého světa, ale i pokrmy z tradiční české kuchyně, jako je třeba svíčková, nebo vepřo knedlo zelo. Passé u nás není ani čerstvé pečivo, těstoviny, nebo třeba zákusky od našich cukrářů. Přislíbil jsem si, že to zkrátka nebudu dělat tak, jako ostatní a myslím, že se mi to daří.



Fungování FitMealu


Jak probíhá celý proces přípravy?


V praxi v podstatě vezmu recept, a surovinu po surovině si procházím a vybírám, co by se dalo nahradit zdravější variantou. Hodně se soustředím i na to, jak jídlo udělat nutričně vyváženější a snažím se do něj „nacpat“ opravdu co nejvíce živin.


Při sestavování jídelníčků na jednotlivé dny pak pracuji i s psychologií člověka. Sám vím, že pokud si k obědu dám těžší jídlo, budu večer očekávat spíše něco lehčího. Zbytek přípravy si pak už vezmou do parády naši kuchaři a cukráři. Jídlo se ihned po uvaření šokově zchladí, a od té doby se s ním šetrně zachází pouze v klimatizovaném prostředí. 


V zachování unikátní chuti hrají obrovskou roli i suroviny. Odkud vůbec pochází?


Suroviny ve FitMeal vybíráme opravdu pečlivě. Najít ty správné dodavatele bylo ze začátku obtížnější, ale povedlo se nám to. V momentální chvíli máme více než 15 různých dodavatelů, z nichž každý se specializuje na něco jiného, abychom u každé suroviny zachovali opravdu co nejlepší kvalitu. Ze začátku mě neustále někdo odrazoval, že právě od kvality musím trošku upustit, jelikož v gastronomii většinou takhle titěrně nikdo dodavatele neřeší. Já se sám sobě ale zavázal, že za každou cenu najdu způsob, jak se propracovat přesně k výsledku, který bych jako zákazník očekával, a vyplatilo se. Sám přebírám zboží a sleduji, jaká je kvalita surovin, jelikož to je něco, z čeho nikdy nechci slevit.


Zdraví klienta je ve FitMeal vždy na prvním místě. Jak k zákazníkům v praxi přistupujete?


Přesně tak, na prvním místě je u nás vždy klient, kterému chceme pomoci a zejména jeho zdraví. Není to o tom, někomu doporučit to nejdražší menu a vydělat na něm co nejvíce peněz, u nás je to o osobním přístupu.


Klienty chceme vzdělávat o zdravém životním stylu, naučit je dobře jíst, ukázat jim, že jde užívat si opravdu každého sousta bez toho, aniž by si později museli něco vyčítat. S každým diskutujeme jeho plány a vize, a v případě, že by skrze společnou spolupráci nastaly nějaké zdravotní problémy nebo nesrovnalosti, rádi klienta pošleme i na nutriční kliniku, se kterou spolupracujeme, abychom měli 100% jistotu, že jsme na správné cestě.


Za necelé tři roky jsme nejenže pomohli stovkám zákazníků na cestě za jejich vysněnou postavou, ale stihli jsme navázat spolupráci například i se sportovci a olympioniky jako je například Tereza Petržilková, nebo se sportovními kluby Tatran Střešovice a Basketbal Slavia Praha.


Troufám si říct, že to, co děláme, děláme na takové úrovni, jako zatím nikdo jiný v České republice, a dle mého nejlepšího svědomí, velmi kvalitně.