Spolupráci s tímto klubem jsme navázali již loni v květnu a po celý rok jsme zařizovali stravu pro elitní týmy a i nespočet mladých sportovců a sportovkyň. Na kempy a soustředění jsme připravovali zdravé obědy, aby hráči měli dostatek síly a energie na další tréninky. Zajišťovali jsme také domácí sendviče na cestu nebo jídla na zápasy. Kromě toho jsme ještě obstarávali catering do VIP zóny. Servírovali jsme čerstvé a zdravé sendviče, wrapy, kelímky a dort. Dezerty byly bez přidaného cukru a v odlehčené formě. Často slýcháváme, že děti a mladí lidé nepotřebují zdravé jídlo kor když sportují. Mohou si dát knedlík z bílé mouky s pořádnou porcí omáčky a masa a vše to spálí, což samozřejmě je pravda, avšak.... I pro mladé tělo je to obrovská zátěž, je jim potom těžko a tělo vydá spoustu energie na trávení. Právě proto často podávají mnohem menší výkon. Pokud jste součástí nějakého sportovního týmu a chtěli byste, aby i Vaše děti, hráči se kvalitně stravovali a mohli podávat lepší výkony, tak nás kontaktujte na telefonním čísle +420 771 191 800 nebo na emailu [email protected]. Ještě jednou gratulujeme Tatranu k neuvěřitelné sezóně zakončené zlatou tečkou a těšíme se na další roky společné spolupráce.
- Kategorie:
- Vše
- Jídlo
- Spolupracujeme
- Proč Fitmeal
- Novinky
- Blog
- Sport
- Hubnutí
- Imunita
- Regenerace
Další články

Jak rychle a efektivně zhubnout?
Zhubnout rychle. To je přání, které slyšíme dnes a denně. Před létem, po Vánocích [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/jak-nepribrat-pres-vanoce], jako novoroční předsevzetí, po náročném období v práci. A není se čemu divit. Žijeme rychle, chceme rychlé výsledky a ideálně bez zbytečných omezení. Jenže právě tady často vzniká problém. Většina lidí začne řešit hubnutí až ve chvíli, kdy už jsou nespokojení, unavení a frustrovaní. A pak sáhnou po zkratkách. Tam můžeme zařadit extrémní diety, vynechávání jídel, zázračné detoxy nebo nekonečné kardio. Krátkodobě možná něco funguje, ale dlouhodobě se výsledek skoro vždy vrátí, kolikrát v ještě horší podobě i s úroky. Pokud chcete hubnout rychle, ale zároveň efektivně a udržitelně, je potřeba pochopit pár základních principů. A právě o těch si teď povíme. PROČ NEHUBNU? Nemusí to být nutně proto, že byste neměli dostatečně silnou vůli. Ale proto, že jdete proti vlastnímu tělu. Co třeba tohle? Poznáváte se v tom? „Chci zhubnout, takže budu jíst co nejméně.“ Bohužel, tělo na tohle reaguje úplně opačně, než bychom chtěli. Zpomaluje metabolismus, zvyšuje chutě, ukládá energii do zásob a Vy jste unavení, podráždění a hladoví. Výsledek? To už asi uhádnete sami. Jste přejedení, máte spoustu výčitek a za nedlouho tento drsný režim ukončujete, bez výsledků. Ale hádejte co? Efektivní hubnutí není o hladovění. Je o chytrém nastavení energie, živin a pravidelnosti. Takže ano, i když chcete zhubnout, můžete normálně jíst. JAK MŮŽU ZHUBNOUT? Základ je jednoduchý. Tělo musí být v kalorickém deficitu. Tedy přijímat méně energie, než kolik vydá. Ale rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je v tom, jak se do deficitu dostanete. Tady pro Vás máme velmi jednoduché vysvětlení. Hubnout se dá: 1. vynecháváním jídel (krátkodobě, ale neudržitelně) 2. extrémním cvičením (bez podpory stravy nefunkční) 3. nebo vyváženou stravou, která tělo zasytí a zároveň udrží deficit Správná cesta je ta třetí, to jste asi pochopili [/img/posts/1766327004683_2.png] CO A JAK JÍST PRO HUBNUTÍ? Pravidelná strava Jedna z největších chyb při hubnutí je nepravidelné jídlo. Ráno nic, přes den něco rychlého, večer máte hlad jak vlk, tak sníte všechno, na čem necháte oči. Tělo se v tom nevyzná a pak mu nezbývá nic jiného, než že reaguje ukládáním tuku. Když ale změníte tuhle zásadní věc, začnete si všímat jasných změn. Pravidelné porce totiž: 1. stabilizují hladinu cukru v krvi 2. snižují chutě 3. pomáhají kontrolovat množství snědeného jídla A přesně tady má FitMeal obrovskou výhodu. Nemusíte přemýšlet, plánovat ani vařit. 3–5 vyvážených jídel denně drží tělo v režimu, kdy hubne, ale netrpí. Dostatek bílkovin Při hubnutí jsou bílkoviny naprosto klíčové. Chrání svalovou hmotu [https://fitmeal.cz/blog/sport/jak-rychle-nabrat-svaly], zasytí a pomáhají udržet metabolismus aktivní. Bez nich se stává to, že hubnete, ale hlavně svalovou hmotu, jste hladoví a tělo vůbec nevypadá silně. A tady opět narážíme na realitu běžného dne. Spočítat si bílkoviny, hlídat porce, vařit pokaždé něco jiného, to většina lidí dlouhodobě nezvládne. A není se čemu divit. Kdo by to taky dneska stíhal? My toto řešíme za Vás. Každá krabička je sestavená tak, aby tělu dodala přesně to, co potřebuje. Žádné extrémy Efektivní hubnutí neznamená jíst co nejméně. Ideální je mírný kalorický deficit. Takový, který Vám umožní hubnout, udrží energii a hlavně vydržíte dlouhodobě. Extrémy možná slibují rychlé výsledky, ale téměř vždy končí jojo efektem. A to určitě není cíl. [/img/posts/1766327020998_3.png] JAK CVIČIT PRO HUBNUTÍ? Možná Vás to překvapí, ale hubnutí nestojí na hodinách kardio tréninku. Pohyb má být podpora, ne trest za jídlo. Ideální kombinace je silový trénink, který udržuje svaly a zrychluje metabolismus, potom úplně běžný pohyb během dne a samozřejmě nesmíte zapomínat na občasné kardio. Nemusíte dřít každý den. Důležitější je pravidelnost a udržitelnost. SPÁNEK A STRES Pokud málo spíte [https://fitmeal.cz/blog/proc-fitmeal/jak-vam-fitmeal-krabicky-vrati-energii] a jste dlouhodobě ve stresu, hubnutí se výrazně zpomaluje. Tělo produkuje více stresových hormonů, zvyšují se chutě na sladké a tuk se ukládá snadněji. Zajímavé je, že kvalitní strava pomáhá i tady. Když tělo dostává vyvážené jídlo, energie je stabilnější a spánek se často zlepší. A tím se celý proces hubnutí znovu urychlí. Ano, je to spoustu informací, chápeme. Proto Vám ty největší strašáky, co se hubnutí týče napíšeme rovnou hezky pod sebe: 1. vynechávání jídel 2. chaotický jídelníček 3. strach z normálního jídla 4. přetrénování bez regenerace 5. snaha o dokonalost místo dlouhodobé rovnováhy Pokud se v tom poznáváte, nejste v tom sami. A právě proto má smysl hledat řešení, které Vás nebude stát veškerou energii. Přečtěte si také: Proč nejíst před spaním? [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/proc-nejist-pred-spanim] JAK FITMEAL POMÁHÁ HUBNOUT RYCHLEJI A EFEKTIVNĚJI? FitMeal není dieta v klasickém slova smyslu. Je to systém, který zajistí pravidelnost, dodá správné množství bílkovin, pohlídá porce i kalorický deficit a ještě k tomu všemu ušetří Váš čas i mentální energii. Jo a taky chutná naprosto božsky, protože nám vaří ten nejlepší šéfkuchař pod sluncem, Filip Šulc [https://fitmeal.cz/blog/blog/zacatky-spoluprace-s-filipem-sulcem]. Nemusíte nic vážit, počítat ani plánovat. Stačí jíst a užívat si ten proces. A to je přesně ten důvod, proč lidé s FitMealem hubnou rychleji. Protože u toho vydrží. ZÁVĚR Rychlé a efektivní hubnutí není o utrpení, zákazu všeho dobrého a nekonečné dřině. Je o pochopení základních principů a jejich chytrém nastavení do běžného života. Pokud chcete zhubnout, cítit se lépe a výsledky si udržet, začněte u pravidelnosti, kvalitní stravy a rozumného pohybu. A pokud nechcete řešit vaření, plánování a počítání, FitMeal Vám s tím moc rád pomůže. Protože hubnutí má být cesta k lepšímu pocitu ze sebe, ne trest.

Jak se rodí nové FitMeal menu?
Když si otevřete FitMeal krabičku, většinou řešíte jediné, jestli Vám chutná. A to je naprosto v pořádku. Právě kvůli tomu to celé děláme. Málokdo si ale uvědomuje, kolik práce, testování a přemýšlení se skrývá za jedním jediným jídlem, které Vám přistane na stole. Nové FitMeal menu totiž nevzniká náhodou. A rozhodně nevzniká rychle. Pojďte se s námi podívat přímo do kuchyně. Na místo, kde se z nápadu stává recept a z receptu jídlo, které musí chutnat tisícům lidí denně. A hlavní roli v tom hraje náš šéfkuchař Filip Šulc. NOVÉ JÍDLA VE FITMEALU Možná si říkáte, že nový recept vznikne tak, že se prostě uvaří něco dobrého a pak se to jen přepočítá na větší množství. Podle Filipa je to ale jeden z nejčastějších omylů. Ve velkém objemu se totiž suroviny chovají úplně jinak než doma nebo v restauraci. To, co funguje na pánvi pro čtyři lidi, nemusí fungovat pro stovky porcí. Právě proto se každá receptura vaří několikrát. Zkouší se různé postupy, ladí se detaily a hledá se varianta, která bude fungovat nejen chuťově, ale i technologicky. A tím to rozhodně nekončí. TESTOVÁNÍ KRABIČEK Velmi důležitá část celého procesu je testování toho, jak se jídlo chová v krabičce. Nejen hned po uvaření, ale i po jednom dni, po dvou dnech a po ohřevu. Některé pokrmy se dají balit do ochranné atmosféry, jiné ne, protože by se úplně změnila jejich struktura nebo chuť. Proto se ladí: 1. konzistence 2. porce 3. vzhled 4. vyváženost chutí Současně se připravují fotografie na web, aby zákazník přesně viděl, co dostane. Do toho se počítají kalorické hodnoty, nutriční rozložení, food cost i výsledná cena. Jak sám Filip říká: „To už je disciplína sama o sobě”. Přečtěte si také: Začátky spolupráce s Filipem Šulcem [https://fitmeal.cz/blog/blog/zacatky-spoluprace-s-filipem-sulcem] [/img/posts/1766047665853_2.jpg] TÝDENNÍ MENU Uvařit jedno dobré jídlo je jedna věc. Poskládat z něj celé týdenní menu je ale úplně jiná liga. Každý týden musí dávat smysl jako celek. Řeší se, aby se: 1. objevilo smoothie 2. byly zastoupené ryby 3. nechyběla česká jídla 4. neopakovaly stejné suroviny ve stejný den ani den po sobě 5. byly vyvážené chutě, barvy i struktury 6. a aby se to všechno dalo stihnout uvařit a zabalit v jednom dni Oproti samotnému vaření nebo počítání kalorií je to podle Filipa úplně jiný typ náročnosti. Právě v tom je ale ta výzva, vytvořit jídlo, které je chutné, nutričně smysluplné a zároveň reálně vyrobitelné ve velkém. Zkuste naše nové krabičky a přesvědčte se, jak jsou skvělé: Objednat krabičky [https://fitmeal.cz/programy] CO JE PŘI TVORBĚ JÍDLA NEJDŮLEŽITĚJŠÍ? Na otázku, co má při vývoji nového jídla nejvyšší prioritu, Filip odpovídá bez váhání: „Kombinace několika věcí najednou”. Základem je chuť. Jídlo musí být tak dobré, aby si člověk řekl: „Tohle si chci opravdu dát.“ Zároveň ale musí mít nutriční smysl. Správné složení pro ty, kteří řeší zdravý životní styl, kalorický příjem nebo výkon. Důležitou roli hraje i sezónnost a kvalita surovin [https://fitmeal.cz/blog/proc-fitmeal/ovoce-a-zelenina-dejnozka]. Čerstvé a správně vybrané ingredience mají zásadní vliv nejen na chuť, ale i na strukturu jídla. A nakonec přichází realita výroby. Jídlo musí fungovat ve velkém, vydržet zabalení i ohřev a pořád vypadat tak, že na něj máte chuť. Právě spojení těchto faktorů tvoří jídlo, které má smysl. Přesně tak, jak to ve FitMealu děláme. DÉLKA CELÉHO PROCESU TVORBY JÍDELNÍČKU Než se z nápadu stane finální FitMeal jídlo, uběhnou obvykle týdny. Nejprve vznikne koncept, jaké suroviny použít, jak má jídlo chutnat, vypadat a jaké má mít nutriční hodnoty. Potom se recept vaří znovu a znovu, v různých objemech, testuje se jeho chování po zabalení a po ohřevu. Součástí procesu je i ladění vzhledu, struktury, nutričních parametrů, plánování menu a logistika výroby. Je to kombinace gastronomie, přesného plánování a zkušeností z velkých provozů. A i když se jídlo dostane do nabídky, proces tím nekončí. [/img/posts/1766047687441_3.jpg] VŽDYCKY JE CO ZLEPŠOVAT Podle Filipa neexistuje dokonalé jídlo, které už by nešlo posunout dál. I recept, který funguje skvěle, se při dalším vaření znovu hodnotí. Hledají se drobnosti, které mohou chuť, strukturu nebo celkový dojem ještě vylepšit. Zákazník tak nedostává jen jednu finální verzi, ale výsledek neustálého vývoje. Stejný přístup má Filip i sám k sobě. Nikdy nejít zpět, vždy hledat zlepšení. Signature postupy Během let vaření pro VIP klienty se Filip naučil pracovat s velkými omezeními. Třeba bez smetany, másla, česneku nebo cibule. Právě to ho přivedlo k hledání alternativních surovin a technik, které dokážou vytvořit plnou chuť i bez klasických zkratkových ingrediencí. Tyto postupy si pečlivě střeží. Ne proto, že by chtěl něco tajit, ale proto, že právě ony jsou jedním z důvodů, proč je FitMeal jiný než většina krabičkových stravování na trhu. ZÁVĚR Nové FitMeal menu nevzniká náhodou ani rychle. Je za ním spousta vaření, testování, počítání, přemýšlení a ladění detailů. Každá krabička, kterou si objednáte, je výsledkem procesu, který spojuje gastronomii, výživu a realitu velké výroby. Až příště otevřete svoje jídlo, možná si vzpomenete, že předtím, než se dostalo k Vám, prošlo rukama člověka, který je zvyklý vařit pro ty nejnáročnější. A teď vaří i pro Vás.

Začátky spolupráce s Filipem Šulcem
Ve FitMealu jsme vždycky věděli jednu věc. Pokud má krabičková strava opravdu fungovat, nemůže být jen dobře vypočítaná, ale musí Vám hlavně chutnat. Kalorie, makra a nutriční hodnoty jsou základ, ale pokud si jídlo neužijete, dlouhodobě u něj stejně nezůstanete. To je fakt. A i když je naše krabičkovka skvělá, chceme se posouvat stále dál a nezůstat na jednom místě. A právě proto jsme se rozhodli udělat velký krok, tedy přivést do kuchyně člověka, který rozumí jak vrcholové gastronomii, tak výživě. NÁŠ NOVÝ ŠÉFKUCHAŘ A tak začal náš společný příběh s Filipem Šulcem, šéfkuchařem, který vařil v michelinských restauracích, pro královské rodiny i milionářské klienty v USA. Teď pomáhá tvořit jídla, která si můžete dát doma z krabičky. Chápete? To je neskutečné! Ale jak k tomu došlo? Pojďme od začátku. KDO JE FILIP ŠULC? Filip má za sebou téměř 20 let v gastronomii. Ne jako běžný kuchař, ale jako člověk, který prošel těmi nejnáročnějšími provozy. Má zkušenosti z michelinských restaurací po celé Evropě, působil jako Cluster Executive Chef pro NH Hotel Group v Praze a vedl kuchyni největšího steakhouse v Česku – La Casa Argentina. Vařil i pro členy královských rodin a na českém velvyslanectví v Dánsku. V posledních letech působil jako osobní šéfkuchař pro rodiny mezi Evropou, Kanadou a USA. Tam připravoval jídla přesně podle jejich potřeb, s důrazem na nutriční hodnoty, lokální suroviny, sezónnost a chuť. Jeho přístup má jednoho velkého společného jmenovatele s FitMealem. Jídlo musí být vyvážené a zdravé, ale nesmí ztratit radost a chuť. A právě tahle kombinace nás spojila. Přečtěte si taky: FitMeal má nové eso v kuchyni! [https://fitmeal.cz/blog/spolupracujeme/fitmeal-ma-nove-eso-v-kuchyni] ZAČÁTKY SPOLUPRÁCE S FITMEALEM PRVNÍ DOJMY Z FITMEALU Když Filipa poprvé oslovil náš zakladatel Honza, nebyla to úplně láska na první dobrou. Filip byl zvyklý dávat lidem to nejlepší a jeho zkušenosti s krabičkovými dietami byly, mírně řečeno, špatné. Sám říká, že si často říkal: „Ty tohle jako jíš?“ Krabičkové stravy pro něj většinou znamenaly nevýraznou chuť, kompromisy a jídlo, které s gastronomií nemělo vlastně skoro nic společného. To byl důvod, proč na něj FitMeal na začátku nepůsobil jako něco, co by pro něj mělo velkou hodnotu. Zlom nastal ve chvíli, kdy pochopil, že FitMeal nechce a nikdy nechtěl další průměrnou dietu v krabičce, ale něco, co obstojí i před člověkem, který je zvyklý na vysokou gastronomii. [/img/posts/1765397232249_2.jpg] CO FILIPA PŘESVĚDČILO? Zlomový moment přišel ve chvíli, kdy se začalo mluvit o konkrétních detailech. Filip zjistil, že FitMeal používá například jedny z nejkvalitnějších čerstvých těstovin v celé ČR, a že to není jen marketingové heslo, ale realita v kuchyni. Jak řekl Filip, nejsme firma, která kouká na maximální zisk za každou cenu. Naopak, FitMeal je investice do kvalitních surovin, důraz na chuť a snaha dělat věci poctivě. Právě toto ho přesvědčilo, že tady se pracuje jinak, než byl zvyklý vídat v krabičkovém světě. Filip říká, že finální rozhodnutí, ovlivnila kombinace několika věcí: 1. opravdový zájem o kvalitu, ne jen líbivá hesla 2. možnost skutečně ovlivnit produkt, ne jen přijít uvařit a odejít 3. ochota týmu investovat do surovin a postupů, i když to není nejlevnější cesta 4. osobní rovina – po letech v zahraničí mohl konečně „dovézt“ svoje jídlo domů lidem v Česku, doslova až ke dveřím Z PRIVÁTNÍHO ŠÉFKUCHAŘE K TISÍCŮM KRABIČEK DENNĚ Jak říká Filip: „…vařit pro pár VIP klientů a tvořit jídla pro tisíce lidí denně, to je úplně jiný svět, ale zároveň výzva, která mě baví. U VIP klientů vaříš pro pár lidí a ladíš každý detail přímo před nimi - máš možnost jídlo upravit na poslední vteřinu, podle nálady, podle okamžiku. Je to velmi osobní a okamžitá gastronomie. Když ale vaříš pro tisíce lidí denně, musíš přemýšlet úplně jinak. Potřebuješ systém, disciplínu, perfektní organizaci a zároveň udržet chuť na úrovni, která obstojí u každého jednotlivého zákazníka. To je podle mě ta nejtěžší část - udržet kvalitu, konzistenci a charakter jídla i ve velkém objemu…” Zajímavý je i rozdíl v solení. V restauraci musí být jídlo na 100 % hotové a doladěné, protože host si ho nemá dosolovat. U krabiček je realita trochu jiná a Filip s tím počítá. Všechno jede na maximum, jen sůl nechává vždy „o kousek níž“, aby si každý mohl případně přisolit podle sebe. Díky tomu jídlo sedne širokému spektru lidí, tedy těm, kteří jsou zvyklí na restaurace, i těm, kteří preferují jemnější chuť. Výhodou je, že jídlo, které dříve ochutnalo pár lidí v uzavřeném prostředí, si dnes může objednat prakticky kdokoliv. To je jiný typ satisfakce, ale podle Filipa skvělý. Neošiďte se o ten nejlepší gastronomický zážitek v krabičkách! Objednat je můžete zde [https://fitmeal.cz/programy]. [/img/posts/1765397256503_3.jpg] PRVNÍ DEN VE FITMEAL KUCHYNI Na svůj první den u nás Filip jen tak nezapomene. Přiletěl z Miami a prakticky hned druhý den už stál v kuchyni. Ráno se postavil před tým, vysvětlil, co se v následujících dnech bude dít, jaké změny přijdou a jak k nim chce přistupovat. Následovalo seznamování s procesy, surovinami, zázemím i lidmi. Nebyl to ale jen další den v práci. Šestihodinový časový posun zanechal svou stopu. I když měl Filip v plánu skončit v sedm večer, už kolem páté věděl, že musí domů, jinak to prostě neodřídí. Byl to tedy intenzivní start, ale „…i když jsem byl vyřízený z jet lagu, potvrdilo se mi, že jsem přišel do týmu a prostředí, které má smysl.” NEJVĚTŠÍ PŘEKVAPENÍ Možná čekáte, že řekneme něco jako byl v šoku, že to chutná dobře. Ale bylo toho víc. Filip přiznává, že čekal klasickou krabičkovou výrobu. Kompromisy, tlak na rychlost, levné suroviny. Jenže místo toho narazil na prostředí, které pracuje se surovinami a technikami podobně jako restaurace, ve kterých byl zvyklý vařit. Ve chvíli, kdy viděl v kuchyni šafrán nebo špičkové čerstvé těstoviny, měl jasno. FitMeal není běžná krabičkovka, ale místo, které má ambici dělat jídlo opravdu dobře, ne jen rychle a levně. Závěr Začátky spolupráce s Filipem Šulcem nejsou jen o tom, že jsme najali hvězdného šéfkuchaře. Jsou hlavně o tom, že chceme posunout krabičkové stravování na úroveň, kde se potkává zdravý jídelníček, vyvážené nutriční hodnoty a opravdová gastronomie. Až příště otevřete svoji FitMeal krabičku, možná si vzpomenete, že její recept vznikal v hlavě člověka, který byl zvyklý vařit pro ty nejnáročnější hosty. A teď vaří i pro Vás. Tak dobrou chuť!

Jak nepřibrat přes Vánoce?
Už se nám blíží to překrásné období v roce, Vánoce. Světýlka, volno, pohádky, klid a taky hromada jídla, které na nás číhá doslova z každého rohu. Cukroví na stole, bramborový salát v lednici, řízky, chlebíčky, svařák, další cukroví a samozřejmě ochutnávání všeho co se nám dostane pod ruce. Během svátků se jakýmkoliv pokusům o držení linie tak trochu vysmívá celá domácnost. A tak se rok co rok opakuje stejné dilema, tedy jak si Vánoce užít, ale nepřibrat? Pravda je taková, že většina lidí začne řešit až následky. Typický detox v lednu, přísné diety, přehnané tréninky. Ale přitom stačí pochopit pár jednoduchých principů a projít svátky s klidem i bez zbytečných kil navíc. DŮVODY PŘIBÍRÁNÍ BĚHEM VÁNOC Absolutní pohoda Během roku většina lidí dodržuje nějaký rytmus. Ať už je to práce, pohyb nebo alespoň relativně pravidelné jídlo. Ale Vánoce? Ty tenhle režim dokážou dokonale rozbít. Najednou trávíme čas doma, víc sedíme, ležíme, víc koukáme na televizi a hlavně jíme spoustu kalorického jídla, které bychom si normálně v takovém množství nedali. A hlavně to cukroví. Cukroví je malá sladká past. Málokdy a málokdo si dá jen jeden kousek. A protože je všude kolem, ujídáme ho tak nějak pořád a u všech. A když se tyhle malé porce sečtou? Výsledek uvidíte jednoduše. Na váze. Bramborový salát Tahle bomba si zaslouží samostatný nadpis. Taková ta naše česká tradice. Většina lidí ho jí nejen na Štědrý den, ale klidně i dalších 5 dní po sobě. A kdo by odolal? A tak si nandáme ještě trošku… a ještě… a ještě. V kombinaci se smaženým jídlem a minimem pohybu vznikají ideální podmínky pro ukládání tuku. Je to mňamka, ale má i svou temnou stránku. Na to nezapomínejte. [/img/posts/1764929840199_2.jpg] Alkohol Jak už to tak během Vánoc bývá, nezůstane to jen u dobrého jídla. Každý si rád vychutná svařák nebo prosecco, dá si domácí vaječňák či griotku a zkrátka slaví, co to jen jde. Jak už ale jistě víte, ani tohle není zadarmo. Alkohol totiž neleze jen do hlavy, ale také do Vašeho bříška. Tak opatrně! JAK NEPŘIBRAT NA VÁNOCE? Pravidelná strava Možná to zní zvláštně. Jíst pravidelně během svátků? Ano! Nejhorší věc, kterou můžete udělat, je celý den hladovět [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/jak-poznate-ze-jite-malo] a večer se pak dorazit vším, co najdete. Ale pozor, snídaně neznamená 5 perníčků, tři vanilkové rohlíčky a jedna kokosová roláda. Myslíme tím opravdové, kvalitní jídlo. Pravidelné porce udrží hladinu energie [https://fitmeal.cz/blog/proc-fitmeal/jak-vam-fitmeal-krabicky-vrati-energii] stabilní a zabrání přejídání. Pohyb Cože? Sportovat na Vánoce?! Nebojte, nemusíte běžet maraton. Stačí krátká procházka, před tím, než usednete ke štědrovečerní večeři. Nebo třeba po ní. Cokoliv, co probudí metabolismus. Nadýchejte se čerstvého vzduchu, lehce se protáhěte. Uvidíte, jaký to bude mít efekt a takový bonus je, že u jídla se Vám bude mnohem lépe hlídat množství. Mohlo by Vás zajímat: Je pro hubnutí důležitější strava nebo pohyb? [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/je-pro-hubnuti-dulezitejsi-strava-nebo-pohyb] Nepřejídejte se Když máte hlad, jezte. Když nemáte, nenuťte se do dalšího cukroví. Není to Vaše povinnost. Ano, my víme, že všichni, co Vám to cukroví nabízejí ho pekli přece pro Vás. Ale Vaší povinností není sníst ho všechno. Ochutnejte ze pár kousků a hotovo. Zní to banálně, ale právě tohle pravidlo Vás během svátků může nejsnadněji zachránit. Je velký rozdíl mezi tím dát si své oblíbené cukroví a sníst všechno, co je na stole. Dejte si to, na co máte opravdovou chuť, ne všechno, co vidíte před sebou. :-) [/img/posts/1764929853940_3.jpg] Během Vánočních svátků sice naše krabičky nerozvážíme, ale věříme, že to zvládnete. Vánoce jsou náročné období plné lákadel, ale nic z toho nemusí zničit Váš celoroční progres. Dopřejte si to, co k Vánocům patří, užijte si je naplno, jen se v tom nenechte utopit. Myslete na sebe, na své tělo a na to, jak chcete začít další rok. Díky tomu nebudete v lednu začínat od nuly, ale plynule navážete na to, co jste celý rok budovali. A když víte, že Vás v novém roce čeká opět pravidelné vyvážené jídlo, mnohem snáz odoláte dalšímu talíři salátu.Věříme, že to s kvalitní stravou myslíte vážně, proto Vám držíme palce, aby jste všechno během svátků i bez nás zvládli a z Vašeho jídelníčku měli radost, ne vztek. ZÁVĚR Nepřibrat přes Vánoce není o zákazu cukroví, odříkání a přehnané disciplíně. Je to o balancu. O tom užít si sváteční jídlo, ale zároveň neupadnout do nekonečného pojídání všeho kolem. A hlavně, je to o pravidelnosti, která Vás podrží. Když si Vánoce užijete vědomě a dáte tělu kvalitní jídlo, nemusíte se bát lednového šoku na váze.

Jak rychle nabrat svaly?
Nabrat svaly rychleji, to je cíl, který má spousta lidí. Ať už začínáte cvičit, chcete zhubnout a přitom si udržet pevné tělo, nebo jste pokročilí a chcete z tréninku vytěžit maximum, otázka zůstává stejná. Jak ty svaly vlastně rostou a co udělat proto, aby rostly rychleji? Pravda je, že většina lidí začne řešit až samotný trénink. Zvolí těžší váhy, více sérií, tvrdší dril. Jenže růst svalů není jen o tom, kolik času strávíte v posilovně. Pokud to, co děláte mimo ni, nedává smysl, výsledky nikdy nebudou takové, jaké by mohly být. Hektický život, nepravidelné jídlo, chybějící bílkoviny a někdy i úplný chaos v jídelníčku svalům opravdu nepomohou. Lidé mají chuť makat, ale nemají čas nebo energii neustále řešit, co a kdy jíst. Pokud je to i Váš případ, jste tu správně. Pojďme si povědět, co opravdu funguje. JAK NABRAT SVALY? Růst svalů není magie. Je to biologická reakce těla na zátěž. Když sval dostane podnět, například zvedáním činky, v tkáni vzniknou mikrotrhlinky. Tělo je musí opravit, a protože je chytré, rovnou je udělá silnějšími než předtím. A právě tato fáze regenerace je moment, kdy sval roste. Trénink Silový trénink je hlavní spouštěč růstu svalů. Nemusíte hned trhat rekordy, ale je důležité pracovat s dostatečnou zátěží, která svaly opravdu přinutí zabrat. Zaměřte se na postupné zvyšování váhy, správnou techniku a pravidelnost, ideálně 3–4× týdně. Nejlepší výsledky přinášejí komplexní cviky, jako jsou dřepy, mrtvé tahy, tlaky nebo shyby, protože zapojují více svalových skupin najednou. A nezapomeňte, že kvalita je důležitější než kvantita. I krátký, ale intenzivní trénink může být efektivnější než hodiny strávené v posilovně bez jasného plánu. Mohlo by Vás zajímat - C [https://fitmeal.cz/blog/sport/co-jist-pred-a-po-cviceni]o jíst před a po cvičení? [https://fitmeal.cz/blog/sport/co-jist-pred-a-po-cviceni] Strava Ano, samozřejmě, že k tomu, aby Vám rostly svaly, musíte pravidelně posilovat, ale právě zmíněná regenerace je klíčový faktor, který růstu dává zelenou. No a jak bychom asi správně měli regenerovat? Na jednoduchou otázku Vám dáme ještě jednodušší odpověď. Kvalitně jezte a spěte. Pokud svalům nedodáte živiny, ze kterých mohou stavět, nemají z čeho růst. Stejně jako když chcete postavit dům, bez materiálu a pořádného plánu to prostě nepůjde. Trénink je impuls, ale strava je základ. A tady pomáhá FitMeal. Pravidelný příjem bílkovin a vyváženého jídla udržuje tělo ve správných podmínkách pro růst. [/img/posts/1764536428156_FITMEAL články - 2.jpeg] RYCHLEJŠÍ RŮST SVALŮ Dostatek bílkovin Začátečníci často neví, kolik proteinu [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/kolik-proteinu-jist-denne] vlastně potřebují. To ovšem není nic, za co by se měl člověk stydět. A hlavně, od toho tu máte nás. Univerzálně doporučované množství je přibližně 1,6–2,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. A ano, je to docela dost. Bez plánování to člověk jen těžko splní. Proto je nezbytně důležité se stravě opravdu pověnovat. Ale to není tak lehké, jak se zdá. Měli byste mít pravidelné porce kvalitního jídla, které Vám dodá dostatečné množství všeho na to, aby se Vám daly svaly do pohybu. Jenže naplánovat si každý den s přesnými porcemi a jinými recepty je časově dost náročné, takže to většinou u lidí dopadá tak, že se na to vykašlou a budou doufat, že svaly začnou zázračně růst samy. Patříte mezi ně? Nebojte, už si s tím nemusíte lámat hlavu ani nic počítat, protože FitMeal to udělá za Vás a Vám postačí pouhé 2 minuty [https://fitmeal.cz/blog/proc-fitmeal/jak-na-rychly-obed-do-2-minut] na ohřátí jídla. Energie navíc Chcete nabrat? Pak potřebujete jíst víc, než spálíte. Ale ne o moc. 200–300 kalorií navíc je tak akorát. Problém je, že většina lidí jí buď málo, nebo naopak moc a pak se diví, že místo svalů přibírají hlavně tuk. Vyvážené krabičky sestavené odborníky dokážou tenhle problém vyřešit bez přemýšlení. Přečtěte si také článek: Jak Vám FitMeal krabičky vrátí energii? [https://fitmeal.cz/blog/proc-fitmeal/jak-vam-fitmeal-krabicky-vrati-energii] Kvalitní spánek a regenerace Spánek je podceňovaná část růstu svalů. Během noci tělo opravuje svalová vlákna a doplňuje energii. Pokud spíte 5 hodin, můžete cvičit sebevíc, ale výsledky budete mít poloviční. A hádejte co? S dobrým jídelníčkem se spánek zlepšuje, protože tělo nedostává energetické bomby, které rozhazují hormonální rovnováhu, ale vyvážené jídlo, které energii udržuje stabilně. Jinak řečeno, všechny cesty vedou ke správnému stravování. CO ZPOMALUJE RŮST SVALŮ? Mnoho lidí trápí stejné tři chyby: jedí málo nebo nepravidelně, přetrénují se a zároveň se bojí jíst vysokoenergetická jídla. Tělo ale bez živin prostě neroste. A svaly už vůbec ne. Vynechávání jídel, spěch a chaos v jídelníčku růst svalů zásadně brzdí. Právě proto tolik lidí zaznamená zlepšení, když začne jíst pravidelně, což je přesně to, co ve FitMealu zajišťujeme. Stejně problematické je i přílišné množství tréninků bez regenerace [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/jak-ovlivnuje-kvalita-spanku-nase-chute-a-vahu]. Asi jste již pochopili, že více tréninků totiž neznamená více svalů. Sval potřebuje čas na opravu a dostatečné pauzy. A do třetice, lidé se bojí jíst víc, aby nepřibrali tuk, jenže tělo musí mít z čeho stavět. Vyvážený kalorický přebytek není přejídání, ale chytré načasování živin. [/img/posts/1764536479003_FITMEAL články - 3.jpeg] JAK FITMEAL URYCHLUJE RŮST SVALŮ? Růst svalů vyžaduje pravidelný a kvalitní přísun živin, což je v běžném dni pro většinu lidí těžké dodržet. FitMeal zajistí 3–5 vyvážených jídel denně, takže tělo má neustále ideální podmínky pro růst. Nemusíte nic vážit ani sledovat, protože každé jídlo je sestavené tak, aby dodalo optimální množství bílkovin, komplexních sacharidů i zdravých tuků. Ať už hubnete nebo nabíráte, správná kombinace živin rozhoduje o výsledku a FitMeal dokáže tyto potřeby přizpůsobit. Závěr Rychlý růst svalů není o magických zkratkách. Je to kombinace správného tréninku, kvalitní a pravidelné stravy, regenerace a disciplíny. A když tyto čtyři oblasti pracují společně, výsledky přicházejí mnohem rychleji, než čekáte. Ať už jste začátečník, pokročilý nebo někdo, kdo chce jen pevnější postavu, základ je vždy stejný. Dejte tělu to, co potřebuje. Pokud chcete růst bez stresu z vaření, plánování a počítání, FitMeal Vám bude neocenitelným parťákem. S námi se můžete soustředit na trénink, protože o zbytek se postaráme.

Které potraviny snižují hladinu cholesterolu?
Cholesterol je strašák, o kterém slyšel snad každý. V reklamách, u lékaře, na internetu. Jenže přesto spousta lidí přesně neví, co ho zvyšuje a hlavně jak ho bezpečně snížit. Přitom jeho hladina zásadně ovlivňuje zdraví srdce, cév a celkovou kondici. Dobrou zprávou ale je, že mnoho můžete ovlivnit sami, protože často stačí jen upravit jídelníček. Některé potraviny mají schopnost hladinu cholesterolu skutečně a měřitelně snižovat. Pojďme se tedy podívat, jak to funguje a co byste měli začít jíst pravidelně. CO JE CHOLESTEROL? Na začátek si pojďme upřesnit, co to vlastně ten slavný cholesterol vůbec je? Jednoduše řečeno, je to tuková látka, kterou tělo potřebuje. Není to tak, že by se v našem těle neměl vůbec vyskytovat. Podílí se totiž na tvorbě hormonů, buněčných membrán i vitamínu D. Problém nastává až ve chvíli, kdy je ho příliš mnoho, zejména toho tzv. LDL cholesterolu, který má tendenci ukládat se ve stěnách cév. Druhou stranou je HDL cholesterol, který naopak pomáhá LDL z těla odvádět. Cílem tedy není cholesterol z těla nadobro odstranit, ale zlepšit poměr obou jeho typů. A právě s tím dokáže správná strava udělat neuvěřitelně mnoho. JAK PŘIROZENĚ SNÍŽIT CHOLESTEROL? Potraviny ovlivňují cholesterol několika způsoby. Některé obsahují rozpustnou vlákninu, která ho na sebe dokáže navázat ve střevech a pomáhá ho odvádět ven. Jiné dodávají zdravé tuky, které nahrazují nasycené tuky ve stravě a tím snižují LDL. Některé obsahují rostlinné steroly, které brání vstřebávání cholesterolu do krve. A další zase dodávají antioxidanty, které chrání cévy před poškozením. Pokud tyto potraviny jíte dlouhodobě a pravidelně, výsledky se obvykle dostaví během několika týdnů až měsíců. [/img/posts/1764192380774_2.jpg] Mohlo by Vás zajímat: Zdravé vs. nezdravé tuky: Jak se v nich vyznat? [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/zdrave-vs-nezdrave-tuky-jak-se-v-nich-vyznat] KTERÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CHOLESTEROL? POTRAVINY BOHATÉ NA VLÁKNINU Ovesné vločky patří mezi nejúčinnější potraviny na snížení cholesterolu. Obsahují betaglukany, které se doslova navážou na cholesterol a pomohou ho z těla odvést. Podobně fungují i luštěniny, jablka, citrusy nebo sladké brambory. Rozpustná vláknina [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/kolik-vlakniny-jist-denne] zpomaluje vstřebávání tuků, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a hraje klíčovou roli v tom, jak se cholesterol v těle chová. RYBY Skvělé jsou i ryby, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Příkladem může být třeba losos, makrela, sardinky nebo sleď. Ty podporují zdraví cév a snižují hladinu triglyceridů (což je taková zásobní forma energie a není dobré, když je jejich hladina vysoká). Pravidelná konzumace tučných ryb pomáhá udržet srdce v dobré kondici a může přispět ke snížení LDL cholesterolu. Není náhodou, že lidé, kteří ryby jedí pravidelně, mívají lepší výsledky krevních testů. OŘECHY A SEMÍNKA Ořechy dodávají tělu zdravé tuky, vitamíny a antioxidanty, které pomáhají snižovat LDL a podporovat funkci HDL cholesterolu. Stačí malá hrst vlašských ořechů nebo mandlí denně a postupně se to projeví. Podobně fungují lněná semínka, chia semínka [https://fitmeal.cz/blog/jidlo/benefity-chia-seminek] nebo avokádo, které je jedním z nejlepších zdrojů mononenasycených tuků. Ty mají pro srdce a cévy velmi příznivé účinky. OLIVOVÝ OLEJ Extra panenský olivový olej je základním kamenem jedné z nejzdravějších kuchyní na světě, té středomořské. Obsahuje velké množství antioxidantů a mononenasycených tuků, které chrání cévy a snižují hladinu LDL. Pokud olivový olej pravidelně používáte za studena, například do salátů nebo na pečenou zeleninu, tělo Vám to velmi brzy vrátí. OVOCE A ZELENINA Barevné ovoce a zelenina jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Bobulové ovoce pomáhá chránit cévy, jablka a hrušky zpomalují vstřebávání tuků a zelenina jako brokolice, špenát nebo mrkev podporují celkové zdraví srdce. Čím pestřejší máte talíř, tím lépe. :-) [/img/posts/1764192406135_3.jpg] KTERÉ POTRAVINY ZVYŠUJÍ CHOLESTEROL? Když jsme si teď prošli potraviny, které bezpečně dokáží cholesterol snížit, je vhodné, abychom teď ještě v rychlosti prošli i takové, které jej naopak zvyšují. Protože pokud chcete hladinu cholesterolu snižovat, nebude pravděpodobně stačit jen zařadit pár výše zmíněných potravin. Důležité je také omezit to, co hladinu LDL zvyšuje. Tím jsou především tučná masa, uzeniny, smažená jídla, průmyslově zpracované potraviny a transmastné tuky. ZÁVĚR Snížit hladinu cholesterolu nevyžaduje drastické diety ani žádné extrémy, ale spíše chytrý výběr potravin a pravidelnost. Oves, luštěniny, ryby, olivový olej, avokádo, ovoce, zelenina i ořechy dokážou udělat velký rozdíl v tom, jak Vaše krevní hodnoty vypadají a jak se cítíte. Pokud chcete mít svoje zdraví více pod kontrolou, zkuste zařadit více těchto potravin do každodenního jídelníčku. A jestli chcete mít jistotu, že jíte vyváženě každý den, můžete vyzkoušet náš FitMeal program [https://fitmeal.cz/programy]. Všechna jídla připravujeme tak, aby obsahovala kvalitní zdroje vlákniny a zdravých tuků, které podporují zdraví srdce i celého těla. Zdraví máte jen jedno a to nejlepší, co pro něj můžete udělat, začíná na talíři.
