Extrémní horko většina z nás zná ze saun. Ta má bezesporu řadu benefitů, ale co takhle zkusit své tělo vystavit extrémnímu chladu (-160 stupňů Celsia)?

Kryokomory, polária a kryosauny, kde se využívá extrémního chladu, u nás zatím nejsou příliš rozšířené, protože počáteční investice i následný provoz jsou poměrně nákladné. Přesto je navštěvuje mnoho sportovců, lékařů, seniorů, herců i zpěváků, kteří si pochvalují jejich blahodárné účinky.


Vitalizační účinek kryokomory

Základ vitalizačního účinku spočívá v náhlém ochlazení kůže. Teplota kůže poklesne na 2 až 10 stupňů, rychle utlumí kožní nervová zakončení a tím zmírní vnímání bolesti. Teplota tělesného jádra zůstává během krátké, pouze několikaminutové terapie nezměněna. Rovněž prokrvení vaziva, kůže, svalů dosahuje více násobku oproti normálnímu stavu. Nejen na kůži má tato terapie velmi dobré kosmetické účinky (celulitida), pomáhá i na zlepšení funkce kloubů, léčbě zánětů a otoků končetin a podporuje celkové prokrvení těla.


Kombinací extrémního chladu a následného cvičení přispějete nejen k rychlejšímu uzdravení postiženého místa, ale posílíte i svůj imunitní systém. Pokud si nejste svým zdravotním stavem stoprocentně jisti, poraďte se před první návštěvou kryosauny se svým lékařem.


Redukce zánětu a otoků

Nízké teploty v kryokomoře mohou pomoci snížit záněty a otoky v těle. To je zvláště užitečné po zranění nebo po operaci, kdy se zánět může vyskytnout jako součást přirozeného hojení. Kryokomora může pomoci omezit zánětlivou reakci a urychlit proces hojení. 


Zlepšení sportovního výkonu

Mnoho sportovců a atletů využívá kryokomoru jako součást svého tréninkového plánu. Nízké teploty mohou pomoci snížit svalovou únavu a snížit riziko zranění po intenzivním tréninku. Rychleji odplaví kyselé metabolity, zajistí tedy rychlejší regeneraci. Díky většímu prokrvení svalů, zajistí větší přísun kyslíku, a tedy zlepšení výkonu během pohybové aktivity. 


Zvýšení energie a povzbuzení

Kryokomora může mít povzbudivý účinek na tělo a mysli. Krátkodobé vystavení extrémně nízkým teplotám může stimulovat uvolňování endorfinů, které jsou přirozenými analgetiky a povzbuzují pocit euforie a zvýšené energie. To může přispět k lepší náladě a větší vitalitě. 

Velkou předností je rychlost procedury – návštěva ve finále trvá pár minut. Samotná „procedura“ maximálně tři minuty. 

Než však začnete o návštěvě uvažovat, přečtete si následující řádky. Měly byste v především vědět, pro koho návštěva kryokomory není vhodná.


Kdo by se měl vyvarovat kryokomoře?

  1. Lidé s akutními srdečními a cévními problémy by se měli kryoterapii vyhnout.
  2. Osoby se závažnými chronickými nebo akutními nemocemi by měly předem konzultovat lékaře.
  3. Kryoterapie není vhodná pro ty, kteří trpí těžkou anemií.
  4. Lidé s onkologickými či záchvatovými onemocněními by se této proceduře měli vyhnout.
  5. Pokud máte bakteriální nebo virové infekce kůže, kryoterapie pro vás není doporučena.
  6. Osoby s akutními problémy močového nebo dýchacího systému by neměly kryoterapii podstupovat.
  7. Lidé s alergií na chlad nebo s poruchami prokrvení končetin by se měli kryoterapii vyhnout.
  8. Procedura je nevhodná také pod vlivem alkoholu či drog.


Kryokomoru by neměly navštěvovat ani těhotné ženy od 4. měsíce.


Co všechno potřebujete do kryokomory

Spodní prádlo a třeba i bavlněné tílko a legíny. Na místě by vám měli zapůjčit balíček s ochrannými pomůckami – čelenku, ponožky, rukavice a roušku. U komory jsou ve většině případů k dispozici dřeváky.


Naopak je třeba se před vstupem odlíčit (odstranit make-up) a odložit všechny šperky, hodinky i brýle. Je třeba mít suché a nenamazané tělo. Kontaktní čočky ani piercing nevadí.


Jak probíhá samotná návštěva kryokomory

Důležitou samozřejmostí je vyplnění zdravotního dotazníku na recepci. Dbejte na důslednost personálu! Po celou dobu terapie musí být také k dispozici obsluha, která vás bude instruovat, vše vysvětlí a bude stále u vás. U nás konkrétně komunikujeme přes intercom, obsluhu vidíte přes prosklené dveře.


Kryokomora se skládá ze dvou komor. 


Poprvé vejdete do „předkomory“, kde je „pouhých“ minus 70 °C. Zde pobudete 30 vteřin. Následně se dostanete do hlavní komory, kde je teplota zhruba 2x tak nižší, cca minus 140 °C. Nad dveřmi uvidíte odpočítávač času nastavený na maximální možnou dobu strávenou uvnitř komory, tedy na tři minuty. Prostor však můžete opustit kdykoliv dříve přes „předkomoru“.


Co v komoře (ne)dělat

Je doporučováno nedotýkat se sami sebe, netřít se a podobně, aby nedošlo k podráždění kůže. Pokud se někdo chce uvnitř komory zahřát, může třeba poskakovat.


Po návštěvě kryokomory je třeba nastartovat krevní oběh aerobním cvičením

Až vyjdete z komory, je důležité důkladně prohřát organismus a dostat zase krevní oběh do normálu. Pokud je kryokomora součástí fitcentra, můžete zajít na běhací pás nebo rotopedu nebo použít eliptický či veslovací trenažér. Stačí 10 minut, já osobně doporučuji raději 15 až 20 minut.


Jak často do mrazu?

Kryoterapie představuje velmi účinnou a rychlou proceduru, která zabere doslova pár minut. Pro dlouhodobý efekt se doporučuje absolvovat kúru alespoň jednou ročně – a to v sérii nejméně deseti návštěv v co nejkratším období (ideálně během jednoho měsíce).


Konkrétní plán terapie chladem pak samozřejmě individuálně záleží na tom, zda chcete podpořit regeneraci, imunitní systém, šokovat svalovou soustavu…


Kryokomoru ocení téměř všichni, ale nejvíc především aktivní sportovci a osoby s oslabenou imunitou, bolestmi zad a kloubů, případně depresí, nadváhou a celulitidou.