Měření procenta tělesného tuku je klíčovým ukazatelem nejen pro hodnocení sportovní výkonnosti, ale především pro odhad zdravotních rizik spojených s nadváhou a obezitou. V tomto článku se zaměříme na různé metody stanovení tělesného tuku, jejich výhody a nevýhody, a jak správně připravit tělo na měření, aby výsledky byly co nejpřesnější.


Proč je procento tělesného tuku důležité?

Procento tělesného tuku poskytuje přesnější obraz o tělesné konstituci než například BMI (Body Mass Index), který nerozlišuje mezi svalovou hmotou a tukem. Znalost tohoto ukazatele může být užitečná při sledování progresu v hubnutí nebo v budování svalové hmoty, a také při hodnocení celkového zdravotního stavu.


Normy tělesného tuku

Pro muže se za normální považuje 10–20 % tělesného tuku, zatímco pro ženy je to 18–28 %. Sportovci mívají hodnoty nižší, například 6–13 % u mužů a 14–20 % u žen. Pro nesportovce je doporučeno mít 14–24 % u mužů a 21–31 % u žen. Významné je, že ženy mají přirozeně vyšší procento tuku než muži, a proto srovnávání mezi pohlavími není vhodné.


Metody měření tělesného tuku


1. InBody – Bioelektrická impedance (BIA)

Jedna z nejpopulárnějších metod díky své dostupnosti a jednoduchosti. Přístroje měří elektrický odpor tkání, přičemž svaly, obsahující více vody, vedou proud lépe než tuk. Přesnost měření závisí na kvalitě přístroje, počtu použitých elektrod a frekvencích elektrického proudu. Přístroje InBody, které jsou běžně dostupné ve fitness centrech, patří k těm přesnějším.


Výhody používání přístrojů InBody pro měření tělesného složení

Přístroje InBody jsou jedním z nejpokročilejších nástrojů pro měření tělesného složení na trhu. Nabízejí několik výhod, které je činí oblíbenými jak mezi profesionálními sportovci, tak mezi běžnými uživateli, kteří chtějí sledovat svou fyzickou kondici a zdraví.


  1. Vysoká přesnost a spolehlivost: InBody přístroje jsou známé svou vysokou přesností díky použití multifrekvenční bioelektrické impedance (BIA). Tento systém měří tělesné složení s velkou přesností, včetně podrobné analýzy svalové hmoty, tělesného tuku a vody. Na rozdíl od některých jiných BIA přístrojů, InBody přístroje poskytují spolehlivé výsledky bez nutnosti zadávání empirických odhadů, jako je věk nebo pohlaví.
  2. Segmentální analýza: Jednou z klíčových výhod InBody přístrojů je schopnost provádět segmentální analýzu těla. Přístroj dokáže rozdělit tělo na pět segmentů (každá končetina a trup zvlášť) a měřit složení každého z nich samostatně. To umožňuje detailní hodnocení svalové a tukové hmoty v různých částech těla, což je užitečné pro sportovce zaměřené na specifický trénink a rehabilitaci.
  3. Rychlost a pohodlí: Měření na InBody přístroji je rychlé a neinvazivní. Celý proces trvá jen několik minut a uživatel nemusí podstupovat žádné nepříjemné nebo zdlouhavé procedury. To z něj činí ideální nástroj pro pravidelné sledování tělesného složení.
  4. Detailní výstupy a interpretace dat: Přístroje InBody poskytují uživatelům detailní zprávy, které zahrnují širokou škálu údajů o jejich tělesném složení, jako je množství tělesného tuku, svalové hmoty, celková tělesná voda a další. Tyto údaje mohou být snadno interpretovány trenéry, nutričními specialisty nebo zdravotníky, což umožňuje přesnější a efektivnější plánování tréninkových a výživových strategií.
  5. Možnost sledování pokroku: Díky pravidelným měřením na InBody přístroji mohou uživatelé snadno sledovat svůj pokrok v čase. Přístroj umožňuje ukládání dat, což znamená, že každý měření může být porovnáno s předchozími výsledky. To je mimořádně užitečné pro sledování účinnosti tréninkových a dietních programů.
  6. Dostupnost a popularita: Přístroje InBody jsou široce dostupné v mnoha fitness centrech, zdravotnických zařízeních a sportovních klubech. Jejich popularita je dána kombinací přesnosti, rychlosti a snadného používání, což z nich činí ideální nástroj pro všechny, kteří chtějí monitorovat své zdraví a fyzickou kondici.

2. Kaliperační měření

Tato metoda využívá speciální kleště, kterými se měří tloušťka kožních řas na vybraných místech těla. Je to stará, ale stále spolehlivá metoda, pokud je prováděna zkušeným odborníkem. Výsledky jsou ovlivněny dovedností měřícího, proto je důležité svěřit se do rukou zkušeného profesionála.


3. DEXA (Dual‑Energy X‑ray Absorptiometry)

Tato metoda využívá rentgenového záření k detailní analýze tělesné kompozice. Je považována za jednu z nejpřesnějších metod, ale její dostupnost je omezená a cena měření vyšší. Vedle měření tuku také poskytuje údaje o minerální hustotě kostí.


4. BodPod

BodPod měří tělesný objem na základě změn tlaku vzduchu v uzavřené kabině, což umožňuje výpočet procenta tělesného tuku. I když je méně přesná než DEXA, poskytuje rychlé výsledky a měření je neinvazivní.


5. Hydrostatické vážení

Metoda založená na Archimédově zákonu měří hustotu těla vážením pod vodou. Ačkoli neposkytuje informace o rozložení tuku v těle, je považována za velmi přesnou.


Jak se správně připravit na měření tělesného tuku?

Příprava na měření je klíčová pro dosažení přesných výsledků:


  1. Příjem potravy a tekutin: Nejlepší je měřit se nalačno, ideálně ráno, aby se minimalizoval vliv jídla a tekutin na výsledky.
  2. Fyzická aktivita: Vyvarujte se těžké fyzické aktivity před měřením, která by mohla ovlivnit hydrataci a svalový glykogen.
  3. Suplementace kreatinu: Kreatin zvyšuje obsah vody ve svalech, což může ovlivnit výsledky. Měření by mělo probíhat konzistentně buď s kreatinem, nebo bez něj.
  4. Výběr kvalitního přístroje: Zvolte přístroj, který nabízí segmentální analýzu a využívá více frekvencí elektrického proudu.


Závěr

Měření procenta tělesného tuku je důležitým nástrojem pro sledování zdraví a fyzické kondice. Vybraná metoda a správná příprava před měřením jsou klíčové pro získání přesných výsledků. Bioelektrická impedance, zejména pomocí přístrojů InBody, kaliperační měření, DEXA, BodPod a hydrostatické vážení nabízejí různé výhody, přičemž volba závisí na dostupnosti, požadované přesnosti a individuálních preferencích.