Známe to všichni. Ráno není čas zaobírat se tím, co si v práci dáme k obědu, a s úderem poledne už máme takový hlad, že se neobtěžujeme s hledáním zdravé varianty a sníme to první, co nám přijde pod ruku. Určitě ale tušíte, že to není optimální. Příprava zdravých a chutných obědů přitom nemusí být vůbec složitá a je možné ji zvládnout během chvilky. 


Důležitost rychlých a zdravých obědů v pracovním prostředí

To, jak se stravujeme, ovlivňuje samozřejmě především naše zdraví. Možná vás ale překvapí, že to zdaleka není jen o něm. Zdravé (nebo nezdravé) obědy mohou mít vliv také na to, jak se v práci cítíme, jakou máme náladu i to, jak nám práce jde od ruky. 



Výhody zdravého stravování v práci

Kromě toho, že se zdravé stravování nevyhnutelně odrazí na vašem zdraví, přináší také několik výhod, které oceníte z pracovního hlediska.


Lepší koncentrace

Potraviny, které jsou bohaté na antioxidanty, zdravé tuky, vitamíny a minerály, vám na rozdíl od nezdravých variant dodají energii. Po obědě vás tak nečeká ospalost a pokles energie, na který můžete být zvyklí při konzumaci těžkých jídel.


Lepší nálada 

Zdravá strava vám také dodává základní živiny, které podporují funkci mozku a regulaci emocí. Také pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, čímž zabraňuje výkyvům nálady a podrážděnosti způsobeným prudkými změnami. Vaše nálada je proto během dne lepší a vyrovnanější. 


Lepší imunita 

Tento bod souvisí s vaším fyzickým zdravím. Zdravé stravování bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty je skvělou podporou obranyschopnosti vašeho organismu. Vás tak čeká méně nachlazení a rýmy – a přiznejme si, bez ucpaného nosu se pracuje lépe.

 

Jak rychlé obědy ovlivňují produktivitu

A to nejdůležitější: zdravé, rychlé obědy pozitivně ovlivňují i vaši pracovní výkonnost a produktivitu. Pokud vás o jejich výhodách nepřesvědčily předchozí argumenty, tento by vás mohl zaujmout. Stačí investovat trochu času do přípravy zdravého oběda, a práce vám půjde mnohem rychleji a s menším úsilím.


Úspora času

Když s sebou máte připravenou krabičku s obědem, o polední pauze ji stačí jen ohřát a sníst. Žádné přemýšlení o tom, co byste si mohli objednat, žádné čekání v restauraci.


Stálá hladina energie 

Konzumace vyvážených jídel s vhodnou kombinací bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Vás tak nečekají žádné výkyvy, které by vedly k náhlé únavě a poklesu produktivity.


Lepší zvládání stresu

Nutričně hodnotná strava pomáhá tělu lépe zvládat stres, což je důležité především v pracovním prostředí, kde jste vystaveni velkému tlaku. Bylo například prokázáno, že potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu stresu a úzkosti.


Zlepšení kognitivních funkcí 

Zdravé, lehké jídlo vám dodá energii, ale nezatíží vaše trávení. Vy se tak můžete lépe soustředit na své úkoly. Na rozdíl od těžkých, nezdravých jídel, která vás mohou na značnou dobu utlumit.


Nápady na zdravé obědy, které můžete připravit večer

Teď si možná představujete, o kolik dřív budete muset ráno vstávat, abyste si s sebou do práce mohli každý den připravovat zdravé a chutné obědy. Nebojte, ráno vás žádná změna nečeká. Zdravý oběd si s sebou totiž můžete nachystat klidně už večer – a navíc zdaleka nezabere tolik času, kolik si možná představujete. 


Příprava ingrediencí předem

Pro rychlé nachystání každodenních pracovních obědů stačí, když si co nejvíce ingrediencí připravíte předem. Můžete tak mít předpřipravené obědy hned na několik dní dopředu, což vám z dlouhodobého hlediska ušetří spoustu času. 


Vařte hromadně 

Některé suroviny, jako jsou těstoviny, rýže i maso, můžete připravit ve větším množství už na začátku týdne. Neznamená to, ale, že musíte každý den konzumovat to samé. Stačí vymyslet několik zajímavých kombinací – třeba předchystané těstoviny můžete využít na desítky různých způsobů!


Připravte si zeleninu

Ve zdravých obědech by se měla co nejčastěji objevovat zelenina. Naštěstí si ji můžete připravit dopředu a pak ji jen přidávat do jednotlivých jídel. Nakrájejte si zeleninu už v neděli večer, naporcujte ji do uzavíratelných sáčků a nechte v lednici.


Připravte si porce 

Příprava jídel předem vám také pomůže mít lepší přehled o tom, jak velké porce si dopřáváte. Přejídání se, byť zdravým jídlem, není zrovna prospěšné. Předpřipravené potraviny proto můžete rovnou rozdělovat do jednotlivých obědových krabiček, ať vidíte, kolik jídla máte přichystaného.


Zamrazte jídla

Jídla, která vám nevydrží celý týden v ledničce nebo na která tento týden nemáte zrovna chuť, jako jsou například polévky, můžete klidně zamrazit a využít později. Případně zamrazte jen některé suroviny, které pak můžete kdykoliv rozmrazit a smíchat s čerstvými ingrediencemi. Nezapomeňte ale krabičky do mrazáku vždy označit, ať později víte, co v nich je a kdy jste to zamrazili. 



Efektivní využití času v kuchyni

Když navíc svůj čas strávený v kuchyni využijete co nejefektivněji, může být příprava zdravých obědu opravdu rychlou záležitostí. Stačí k tomu jen pár pokynů, které zvládnou i kuchaři-začátečníci. 


  1. Dělejte více věcí najednou – Zatímco se vaří těstoviny nebo griluje kuře, můžete si třeba nakrájet zeleninu nebo připravit krabičky. 
  2. Investujte do vybavení kuchyně – Víc úkonů najednou se vám bude zvládat mnohem lépe, když budete na každý z nich dobře vybavení. Pořiďte si dostatek hrnců, kvalitní pánev, mixér, zkrátka cokoliv, co vám usnadní práci a zvýší vaši motivaci. 
  3. Uklízejte za pochodu – Na konci vaření pak nebudete zavaleni horou nádobí, která vaši motivaci rozhodně nepodpoří. Snažte se mýt krájecí prkénka průběžně, nádobí, které už nepotřebujete, rovnou skládejte do myčky nebo dřezu. 
  4. Plánujte dopředu – Spoustu času ušetříte i tím, že budete vědět, co vaříte. Když si připravíte jídelníček na celý týden, můžete také snadno promyslet, které suroviny můžete uvařit ve větším množství a využít vícekrát.


Zajímají vás také tipy na zdravé svačiny, které si s sebou můžete přibalit do práce? Přečtěte si také náš článek: Jak zdravě jíst v práci: Tipy na snadné a výživné svačiny


Recepty na rychlé a zdravé obědy

Potřebujete do začátku pár tipů na konkrétní zdravé obědy, které se hodí do práce a které budete mít připravené během chvilky? Tady jsme jich pár připravili:


Saláty, které vydrží čerstvé

Začněme lehkými saláty, které jsou ideální nejen jako zdroj důležitých živin, ale také jako příjemné osvěžení. Mají tu výhodu, že do nich můžete přimíchat prakticky cokoliv, co máte rádi, a doladit tak chuť podle vlastních představ.


Středomořský cizrnový salát

Co budete potřebovat: Cizrna, cherry rajčata, okurky, červená cibule, olivy Kalamata, sýr feta, petržel, olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř.

Postup: Cherry rajčata, okurku a cibuli pokrájejte na menší kousky a smíchejte v míse s cizrnou a olivami. Posypte rozdrobenou fetou a nakrájenou petrželkou. K salátu si připravte zálivku rozmixováním vařené cizrny s citronovou šťávou a olivovým olejem, jemně osolenou a opepřenou. Zálivku můžete rovnou smíchat se salátem, případně ji zabalit zvlášť a smíchat až v době oběda.


Salát z quinoy a černých fazolí

Co budete potřebovat: Vařená quinoa, černé fazole, kukuřice, paprika, červená cibule, koriandr, limetková šťáva, olivový olej, kmín, sůl a pepř.

Postup: V míse smíchejte quinou, fazole, kukuřici, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Pokapejte limetkovou šťávou, olivovým olejem a podle chuti dolaďte kmínem, pepřem a solí. 


Rychlé teplé obědy do mikrovlnné trouby

V chladnějším období nebo v dny, kdy nemáte náladu na salát či sendvič, si také můžete připravit teplý oběd, který pak jednoduše ohřejete v mikrovlnce. 


Zeleninové rizoto s hnědou rýží

Co budete potřebovat: Uvařená hnědá rýže, zeleninová směs (např. paprika, brokolice, hrášek), tofu nebo kuřecí maso, sójová omáčka, sezamový olej, česnek a zázvor.

Postup: Na sezamovém oleji s česnekem a zázvorem osmahněte zeleninu a kuřecí maso nebo tofu. Přidejte uvařenou rýži a sójovou omáčku. Jídlo uložte do krabičky, ve které ho v práci můžete vložit do mikrovlnné trouby.


Čočková a špenátová polévka

Co budete potřebovat: Uvařená čočka, špenát, nakrájená rajčata, zeleninový vývar, mrkev, celer, cibule, česnek, tymián, sůl a pepř.

Postup: Cibuli, česnek, mrkev a celer osmahněte do měkka. Přidejte rajčata, čočku, vývar a koření. Duste, dokud se chutě nespojí. Před uložením do nádob přidejte špenát.

Chcete více tipů na zdravá a rychlá jídla nejen do práce? Podívejte do naší rubriky s recepty!